Обележен Дан општине Обреновац

Свечаном академијом и доделом признања обележен је Дан Обреновца, општине која је била највише погођена прошлогодишњим поплавама и у чију је обнову, како је речено, уложено око 100 милиона евра.

Уручена су признања за полицајца и ватрогасца године, заслужног грађанина, а специјално признање за допринос обнови Обреновца добили су Влада Србије и премијер Александар Вучић, у чије је име плакету примио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је, честитајући Дан општине, рекао да у Обреновцу, као ни у једном месту у Србији, није било ниједне афере нити је новац за обнову злоупотребљен.

"Влада, град, општине и сви ви урадили сте посао маестрално. То је победа Србије", поручио је Стефановић.

Он је навео да је, захваљујући огромној активности владе, 7.306 домаћинстава добило помоћ, за шта је издвојено више од милијарду динара, збринуто је 159 породица чије су куће потупно уништене, 816 привредника добило је помоћ од 221 милиона динара.

Градоначелник Београда Синиша Мали подсетио је да је на данашњи дан прошле године обнова кућа, школа, вртића била у јеку, те да се тај посао успешно приводи крају.

"У Обреновац је у претходних 18 месеци уложено око 100 милиона евра и успели смо да га обновимо да буде лепши него пре поплава", рекао је Мали.

Он је напоменуо да ће наредне године општина имати више новца него икада јер је град одговорном политиком смањио дефицит и увео ред у рад јавно комуналних предузећа.

Мали је најавио да ће крајем јануара бити положен камен темељац за изградњу фабрике Меита у Баричу, која ће обезбедити 1.400 нових радних места.

"Желим вам све најбоље у наредној години и обећавам да ћемо са истим ентузијазмом и енергијом водити град и убудуће, да га направимо бољим местом за живот", рекао је Мали.

Председник општине Мирослав Чучковић рекао је да је поносан што се обнова без иједне афере приводи крају, истичући да је свака надокнада била исплаћена као што је и речено. Он је изразио захвалност Европској унији, Русији, Немачкој, Француској и свима који су помогли обнову Обреновца.

Како је рекао, политика Владе "једнаке шансе за све", већ се спроводи у Обреновцу, наводећи да од накнаде за загађење општина организује бесплатна летовања и зимовања за сву децу из Обреновца и додајући да то треба да буде пример другим општинама.

Чучковић је истакао да је и са Меитом постигнут договор да ученици четвртог разреда средњих школа, након наставе имају праксу у фабрици, што је, како је рекао, почетак увођења дуалног образовања у Србији.

Полоцајац године је начелник полицијске станице у Обреновцу Горан Недељковић због изузетног залагања у организацији послова, док је признање за изузетан допринос у противпожарној зааштити отишло у руке командира ватрогасне станице Ореноваћ Звездана Павловића.

Заслужни грађанин је полицајац у пензији Рајко Сремчевић, а додељена је и плакета за економски развој Обреновца и за вредну инвестицију компанији Меита.

Манифестацију у Соколском дому у Обреновцу отворио је Градски хор изводећи химну Србије "Боже правде".

Општина Обреновац је укључена у заједницу београдских општина 1957. године, а Дан општине је 20. децембар, када је указом кнеза Милоша Обреновића установљен назив Обреновац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се