НПС: Увођење једносменског рада приоритет

Национални просветни савет предложио је увођење једносменског рада у школама, а истовремено је, кажу, потребно размотрити стандарде и квалитет уџбеника и наставних планова. Министар Вербић подсећа да је најважнији интерес ђака.

Треба изменити правилник о врстама стручне спреме који прописује шта ко од квалификација мора да има да би предавао одређен предмет у школама, кажу у Министарству просвете. Број часова у настави мора да буде усклађен са законом, тако да може бити мање часова обавезних изборних предмета.

"Мислим да је сада посао пре свега на Заводу за унапређивање образовања и васпитања да ревидира план за основну и за средњу школу, да уради анализу да ли и колико сви предмети испуњавају оно што су циљеви образовања и да у складу са тим Националном просветном савету предложи решење", каже министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић.

У Националном просветном савету сматрају да је приоритет увођење једносменског рада.

Професор Александар Липковски, председник Националног просветног савета каже да и ако се не смањи време које ћаци проводе у школи, него се продужи, треба да се другачије расподели. Истиче да је потребно да се велики део обавеза које ђаци имају код куће обављају у школи.

А новине очекују и научнике. После оснивања репозиторијума, односно базе докторских дисертација и при ресорном министарству, у скупштинску процедуру ускоро улазе Измене и допуне закона о научно-истраживачкој делатности.

Тим законом први пут се предвиђа постојање одбора за етику.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се