Избегличка криза обележила годину за нама

Међународни дан миграната дочекан је с неславним рекордом. Само у првих шест месеци ове године, готово 60 милиона људи морало је да напусти домове. У покушају да стигну до неке земље Европске уније, страдало је 3.600 људи, највише у Средоземном мору.

У првој половини године, свака 122. особа на свету била је приморана да напусти дом. Само кроз Србију прошло је више од 600.000 људи.

"Србија је заиста пример због своје политике према избеглицама. И због политичких изјава и због акције на терену – од Прешева до Шида, претходно и до мађарске границе", каже  Жан-Данијел Рух, амбасадор Швајцарске у Србији.

Број избеглица и миграната који дневно улазе у Србију усталио се на око четири хиљаде.

"То је један изразит напор за све који су на рути, од Турака па до њихове коначне дестинације, то изискује невероватан напор, јер имате исти број људи и енергената и логистике, било да је њих 10.000 или 3.000", каже републички комесар за избеглице Владимир Цуцић. 

Србија има капацитет да збрине око 6.000 људи, који могу да остану до 15 дана. Избегличка криза, међутим, неће стати док се не реше жаришта проблема.

Ан Брижит Крум Хаусен из Одељења за правну заштиту избеглица УНХЦР-а, каже да је потребна већа солидарност на светском нивоу како би се решила избегличка криза. Истиче да то није само европски проблем.

Према Међународној организацији за миграције, 920.000 људи ушло је у ЕУ, од тога чак 770.000 у Грчку. Највише захтева за азил поднето је Немачкој и Русији. Званични подаци говоре да у свету живи око 230 милиона миграната.

Помоћ Јапана Прешеву

Прихватни центар у Прешеву и улазни транзитни центар у Миратовцу добили су од Јапана пакете с храном, средствима за хигијену, лековима. За мобилне тимове Међународне организације за миграције, која од Миратовачког поља до Прешева превози рањиве категорије миграната на регистрацију, обезбеђена су два минибуса, а за полицију једно возило.

Ђуиђи Тахакара, амбасадор Јапана, каже да је Јапан у новембру обећао помоћ од 2,7 милиона долара за УНХЦР-ов програм заштите од хладног времена Србији и Македонији.

"Надам се да ће допринети несметаном наставку пружања помоћи и да животи избеглица неће бити угрожени хладним временом које предстоји", каже Тахакара.

"Данас када помажемо оним људима који долазе са Блиског истока, сећамо се наших сународника који су долазили са запада, који су напуштали своје домове и своја огњишта, зато смо и ми можда овако солидарни, што разумемо муку ових људи", рекао је Александар Вулин, министар за рад, запошљавање и социјалну политику.

Влада Јапана је до сада Србији уручила помоћ вредну 950.000 долара. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара