Ускоро нови закон о родној равноправности

Влада Србије би требало до краја године да усвоји Предлог новог закона о родној равноправности, најавила је председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, додајући да је тај закон прошао јавну расправу.

Зорана Михајловић, која је представила нацрте нове националне стратегије за родну равноправност 2016–2020. и акционог плана за спровођење стратегије, рекла је у Привредној комори Србије да послодавци више неће моћи да постављају лична питања женама на разговору за посао.

Стратегија и акциони план требало би ових дана да буду усвојени на седници Владе.

Представљање стратегије и акционог плана је почело "Малим дневником" РТС-а у ПКС, када су мали новинари својим прилогом пренели снажну подршку родној равноправности у Србији.

"Послодавац више неће имати право да тражи слику када се жена јави на конкурс, као ни да у разговору пита – да ли сте удати или нисте, да ли планирате децу и многа друга лична питања која се данас постављају", рекла је потпредседница Владе и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Она је поручила да мора да се пооштри однос послодаваца према женама како би припаднице лепшег пола биле у правима изједначене са мушкарцима.

Нагласила је да је 2015. била година прекретница у тој области у Србији и истакла да је припремљен законодавни оквир.

"Закон ће бити до краја године на седници Владе, а наша је обавеза да након тога, у наредних неколико месеци, припремимо подзаконска акта и један део њих ће се тицати запошљавања", навела је Михајловићева. Она је рекла да су жене по Уставу изједначене са мушкарцима, али да сви знамо да то није тако у реалном животу.

Михајловићева је нагласила да нова стратегија и акциони план предвиђају веће економско оснаживање жена и поспешивање њиховог већег укључивања у политички живот и постављање на руководећа места у органима власти на локалном и републичком нивоу.

Она је казала да је такође циљ да се достигне нулта толеранција на насиље над женама и то већ до краја 2016. године, боља координација правосуђа, социјалних служби, полиције и локалних самоуправа, као и измена Кривичног закона у том смислу и ускоро ће бити уведен национални СОС телефон.

"Посебно смо се у стратегији осврнули на жене које су мање видљиве, а где постоји велика дискриминација – то су Ромкиње, жене на селу и жене са инвалидитетом", казала је Михајловићева.

Стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано истакла је да је Србија ове године направила велики напредак у тој области.

"Под лидерством Зоране Михајловић у тој области, достигли смо да се сада више од 50 одсто популације у Србији чује политички и економски, као и у борби против насиља са којим се жене свакодневно суочавају у друштву", рекла је Солорано.

Она је рекла да су жене врло присутне у Скупштини Србије, чак много више него у другим земљама у Европи.

Председник ПКС-а Марко Чадеж рекао је да ПКС снажно подржава економско оснаживање жена.

"Иако су жене данас видљивије него раније, како у политици тако и у пословном свету, заблуда је да су у бизнису изједначене са мушкарцима и да када и добију посао, имају исти третман и исте шансе за напредовање као мушкарци", рекао је Чадеж.

Он је нагласио да је укупан женски потенцијал из економског угла посматрано, укључујући и женско педузетништво, недовољно искоришћен за привредни опоравак, кроз развој микро, малих и средњих предузећа и то је озбиљан извор раста и новог запошљавања.

Чадеж је упозорио да жене чине чак 74 одсто издржаваних особа, да је запослено мање од 40 одсто радно способних жена у годинама када највише могу да пруже, да је трећина незапослена, као и да се запослене жене примају у просеку 25 одсто нижу плату од мушких колега, а у неким секторима имају и до 70 одсто нижу зараду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара