Пуштен у саобраћај мост на Мусиној реци у Краљеву

Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) саопштила је да је мост на Мусиној реци у Краљеву, који је Европска унија саградила после урушавања у поплавама у мају 2014. године, званично пуштен у саобраћај.

Европска унија издвојила је 150.000 евра кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији за изградњу два моста у Краљеву, на Мусиној реци и Лопатници, који су завршени почетком децембра 2015. године, наводи се у саопштењу.

"Оба моста изграђена захваљујући помоћи ЕУ завршена су у предвиђеном року, али најважније је да су грађани њима задовољни. Надамо се и даљој сарадњи са ЕУ, а у плану је изградња још осам мостова у Краљеву", истакао је градоначелник Томислав Илић.

Централни стуб старог моста урушио се због пораста водостаја и изливања Мусине реке, чиме је 50 домаћинстава било одсечено од својих њива.

Поплаве су такође дестабилизовале обалу, па је посебна пажња посвећена њеном јачању на местима нових ослонаца моста, дугог 14 метара.

Председник Месне заједнице Мусина Река Ђорђе Милутиновић, рекао је да су захваљујући помоћи ЕУ, мостом на Мусиној реци повезана два села да око 1.000 становника, који више не морају да иду заобилазним путевима до својих њива.

Мост на Мусиној реци саграђен је од армираног и преднапрегнутог бетона, док је три метара широка коловозна плоча хидроизолована и пресвучена са два слоја асфалта, а уређено је и одводњавање површинске воде са моста.

Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА.

Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 32 општине које су највише погођене поплавама.

Све активности на терену спроводе УНОПС, Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице у координацији с Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије