Нових 650 места за мигранте у Прешеву

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин и амбасадор Краљевине Норвешке Арне Санес Бјорнстад отворили су у Центру за прихват миграната у Прешеву реновиране просторије, у којима ће мигранти моћи дуже да бораве током зимских месеци.

У реновираној фабричкој хали бивше Дуванске индустрије, у топлим просторијама, моћи ће да се смести 650 миграната.

Нови прихватни центар ближи је македонској граници, за 600 метара од досадашњег кампа, нови улазни транзитни центар. Краћа је рута за пешачење, а за жене, децу, старије и особе са инвалидитетом организован је превоз.

Поред просторија за смештај изграђени су и тоалети, кабине са тушевима, као и тоалети за инвалиде и просторије за смештај мајки са децом.

"Мигранти овде током зимских месеци могу да остану колико год је потребно. Поред тога, овде у Прешеву имамо и веће капацитете, ове кућице, затим велике загрејане шаторе. Ово је прва фаза, а у другој ће бити још смештајних капацитета", рекао је Вулин.

Прецизирао је да Србија тренутно на својој територији, у загрејаним просторијама, може да смести око 6.000 миграната дневно.

Регионални координатор ИОМ-а за западни Балкан Ђанлука РОко истакао је да у центру има места за 500 људи, да је дизајниран у сарадњи са граничном полицијом. Каже да ће помоћи онима који стижу возом из Македоније, да се упознају с процедуром.

Изградњу просторија за трајнији смештај миграната у Прешеву помогла је Краљевина Норвешка, која је до сада за помоћ мигрантима директно дала 3,2 милиона евра, а још толико преко разних хуманитарних програма.

Амбасадор Бјорнстад је презадовољан како је тај новац утрошен.

"Србија треба да буде поносна на оно што је досад урадила за мигранте и како је до сада радила са мигрантима. Норвешка ће увек помоћи и велико је задовољство што смо данас овде и што смо успели да ово заједно остваримо", рекао је амбасадор.

У последње две седмице кроз центар у Прешеву сваког дана пролазило је између 3.000 и 4.000 миграната, што је два пута мање него пре месец дана.

"Сада је значајно опао број миграната. Тај број није мали, наравно, али ми смо навикли на далеко већи број. То су ствари које не зависе од нас. Шта се Европска унија договорила са Турском и на који начин се њихов споразум спроводи јесте нешто на шта ми не можемо да утичемо, а он очигледно директно утиче на број миграната који овамо долазе", оценио је Вулин.

Министар је поновио да је Србија спремна и за случај да током зиме дође до прилива већег броја миграната, као и да се припремају и резервни смештајни капацитети.

Након Центра у Прешеву, министар Вулин и амбасадор Бјорнстад су обишли и нови камп у Миратовачком пољу, на самој граници са Македонијом.

У том кампу контејнерског типа обавља се прва контрола миграната када уђу на територију Србије, а мигранти ту добијају и прве оброке и медицинску негу.

За осмех на лицу најмлађих у Прихватном центру побринула се и локална Канцеларија за младе, са маскотом и новогодишњим пакетићима. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије