Да ли је полиса замена за здравствену књижицу?

Куповина здравствено-путних полиса у последњих пет година расте, па је учешће те врсте осигурања достигло двоцифрен проценат у укупном осигурању код нас. То показује да јача свест грађана о потреби осигурања при одласку у иностранство. Иако у Народној банци која надзире рад осигуравајућих кућа кажу да су ретке притужбе на третман осигураника, нека од тих искустава намећу питање - од чега зависи какву здравствену услугу добија власник полисе?

Осигурани код различитих компанија, Горица и Љубомир повређени су у истој саобраћајној несрећи у којој су учествовала четири аутомобила у близини Паралије. Обоје су се опорављали у краљевачкој болници - он је оперисан у Грчкој - а њен случај се закомпликовао.

"Четири дана сам била у болници у Катeринију, два дана сам била на програму али скидана са програма зато што моје осигурање није желело да плати моју операцију", каже Горица Влајковић.

Љубомир Гашовић није имао никаквих проблема са Дунав осигурањем.

"Вредност полисе била је 35.000 евра, шта год треба да се уради да се уради", каже Гашовић.

Љубомиру је била повређена јетра, а Горица је имала прелом бутне кости. По мишљењу хирурга у Краљеву, обе операције биле су хитне.

"Зашто тамо није оперисана то ја не могу да вам кажем. Али је чињеница да је дошла у нашу установу без икакве медицинске документације, без икаквог снимка, без отпусне листе", каже Драгиша Костић, начелник Ортопедије у краљевачкој болници.

У осигурању тврде да је њихова клијенткиња збринута у складу са полисом, која је такође имала покриће од 35.000 евра.

"Све одлуке о третману који треба да прими и како да прими, доноси лекар који је био задужен за њу у том смислу Ђенерали осигурање Србија ни у једном тренутку код породице Влајковић нити код било ког осигураника, не утиче, нити има право да утиче, на лекарски односно медицински третман који ће осигураник примити", каже представница Ђенерали осигурања.

О стању повређене постоји извештај доктора из болнице у Катеринију, у који смо имали увид.

"Допис у коме он каже да таква врста прелома увек мора да се оперише али да операција није хитна, да је одложива и да може да се уради када здравствено стање клијента то буде дозвољавало", каже представница Ђенерали осигурања.

Ипак, у допису пише - преломи ове кости сматрају се хитним медицинским случајевима па пацијенткиња мора бити оперисана што је пре могуће, ако њено медицинско стање то дозвољава.

У осигуравајућој кући тврде да отпусна листа постоји, али нам није дата на увид због заштите података о клијенткињи. Само отпремница о транспорту за Србију. У Народној банци Србије кажу да такво осигурање покрива све хитне медицинске захвате.

"Друштво за осигурање и асистентска кућа не могу да одбију било који захтев, било коју хируршку интервенцију, захват који је неопходан да би се очувало здравље осигураника", каже Никола Родић из Сектора НБС за надзор осигурања.

Незадовољни власници здравствено-путних полиса најчешће се жале осигуравајућој кући и удружењима потрошача. Ове године било је 14 жалби послатих Народној банци. Међу њима није овај случај.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије