Самохрани родитељи законом невидљиви

Самохрани родитељи замерају држави што између њих и хранитељских породица прави разлику. Док хранитеље закон препознаје као запослене који за новац брину о деци, породице самохраних родитеља и даље су невидљиве. Из надлежног министарства раније су објашњавали да није реч о истим категоријама.

Четворогодишњој девојчици дајемо име Ања јер се имена деце у хранитељској породици не смеју објављивати. Ивана, коју Ања зове мајком, њен је хранитељ.

"Остајем при томе да је детету најбитнија љубав и разумевање. Један загрљај, прави, од срца, не може да надомести ништа на овом свету, никакве паре и никакво богатство", истиче хранитељица Ивана Ивић.

Зоран је самохрани отац. У његовом случају, брига о деци јесте проблем. Живе од једне плате и његових неколико додатних послова. Није лако.

"Припада ми само алиментација, односно издржавање деце и ништа друго немам могућност да остварим. Немам основа за дечији додатак, прелази лимит који је минималан по члану домаћинства", прича Зоран.

Хранитељима је посао да чувају децу. За то имају здравствено и социјално осигурање, накнаде за рад и издржавање детета. Родитељима је брига о деци обавеза. Самохрани отац за то не добија ништа. Иако су различите улоге родитеља и хранитеља, дечије потребе су ипак исте, кажу стручњаци.

"Они плаћају деци трошкове у домовима, плаћају деци у хранитељским породицама, а деци код самохраних родитеља и сиромашних родитеља ништа им не плаћају и дају им неке мале бенефиције али недовољне. Зашто?", пита Вера Тотић из Удружења самохраних родитеља.

Овај одговор из министарства рада нисмо добили. Чињеница је да код хранитеља најчешће одлазе деца из социјално угрожених породица. Чињеница је и то да, по незваничној статистици, трећина самохраних родитеља живи на ивици сиромаштва.

"Оно што се превиђа је да је хранитељство услуга заштите детета без адекватног родитељског старања. Али оно што се недовољно говори у јавности је да је хранитељство и облик подршке биолошкој породици детета", напомиње Весна Аргакијев из Центра за породични смештај и усвојење из Београда.

Када биолошке породице нема, као у Ањином случају, хранитељство јесте добро решење.

"Мој најлепши осећај је био кад сам је први узео у руке", прича дечак Илија.

Ипак, ако у закону нема дефинисане категорије самохраних родитеља, то не значи да и потребе ове деце треба занемарити, тврде стручњаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 27. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије