Преко 2,5 милиона евра за север Косовa

Управни одбор Фонда за развој доделио је преко 2,5 милиона евра за четири општине на северу Косова, објављено је на сајту Канцеларије ЕУ на Косову.

Преко 900.000 евра је додељено општини Северна Митровица за изградњу спортске хале. Одбор је претходно издвојио 1,6 милиона евра за општину у септембру. Ова средства ће се користити за изградњу ватрогасног центра, подршку малим и средњим предузећима, као и за експропријацију земљишта за изградњу нове зграде општине.

Северној Митровици је свеукупно до сада додељено преко 2,5 милиона евра за четири пројекта.

Одбор је одлучио да издвоји приближно 500.000 евра општини Звечан за три пројекта. Средства ће се користити за подршку организацијама цивилног друштва кроз спортске и културне активности, развој малих и средњих предузећа, развој малих пољопривредних газдинстава и одрживе пољопривредне производње.

Осим тога, прошлог месеца је Одбор доделио 350.000 евра општини Звечан за експропријацију земљишта за приступни пут до депоније. До данас је Звечану додељено око 850.000 евра за четири пројекта.

Општина Зубин Поток је добила скоро милион евра за три пројекта. Средства ће бити искоришћена за изградњу базена за пливање и обнову спортске хале, као и за обнову локалних путева.

Општини Лепосавић додељено је 140.000 евра за куповину опреме за обданиште у Лешку.

Споменуте општине, такође, су предале више концепата за пројекте, који треба да буду развијени у предлоге пројеката које ће Одбор размотрити на свом следећем састанку планираном за јануар 2016. године.

Приходи Фонда за развој прикупљају се од пореза прикупљеног на прелазима Јариње-Рудница и Табалије-Брњак.

До сада прикупљени приход износи преко осам милиона евра и користи се за подршку социоекономском развоју општина на северу Косова, саопштено је на сајту Канцеларије ЕУ на Косову.

О раду Фонда одлучује Управни одбор који сачињавају Самуел Жбогар, председавајући Одбора у својству Специјалног представника ЕУ на Косову, косовски министар финансија Авдулах Хоти који представља приштинске власти и Данијела Зубац као представник српске заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара