Кампања против фалсификoвaних играчака

Током претходне године у Србији је заплењено више од 107.000 кривотворених играчака, које су озбиљно могле да угрозе здравље деце, објавило је Минисарство трговине, туризма и телекомуникација које од сутра покреће кампању подизања свести грађана о штетним последицама које могу имати фалсификовани производи.

"Кривотворене играчке су обично јефтиније од оригиналних, али лако могу да се покваре и да угрозе безбедност детета", наводи то министарство.

Кампања почиње 17. децембра промовисањем и дистрибуцијом прве публикације која се односи на кривотворене играчке, а министарство је то покренуло у сарадни са Заводом за интелектуалну својину, министарствима финансија, здравља, унутрашњих послова и Републичким јавним тужилаштвом.

Публикација о кривотвореним играчкама подељена је родитељима односно васпитачима у вртићима у Београду, саопштавају из ресорног министарства, додајући да је кључна порука: Сигурно не бисте ризиковали живот свог детета.

Унутар публикације су информације о куповини кривотворених играчака које могу озбиљно угрозити здравље детета.

Кривотворене играчке се обично производе у незаконитим условима и без поштовања здравствених и безбедносних прописа. Сировине које се користе за производњу кривотворених играчака не подвргавају се контроли и могу да садрже велику количину отрова, укључујући хемикалије које могу проузроковати тешке здравствене последице.

"Стандард производње таквих играчака обично је низак и често се дешава да ситни делови играчака отпадну, због чега је дете изложено ризику од гушења", упозоравају из министарства.

Потрошачи би, како је наведно, требало да обрате пажњу на цену, квалитет производа, место продаје и амбалажу. И ако потрошач, након куповине, утврди да је купио кривотворену играчку, треба да контактира произвођача оригиналне играчке или Тржишну инспекцију при Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

Кривотворене играчке заплењене у прошлој години, задржане су на граници или су повучене из малопродајних објеката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара