Завршена оставинска расправа о Титовој имовини

Оставинска расправа о подели имовине некадашњег доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита закључена је у Првом основном суду у Београду, а решење суда, како су истакли адвокати наследника, очекује се за око месец дана.

Како је новинарима објаснила адвокатица Мише, Александра и Златице Броз, Виолета Кочић-Митачек, прочитани су сви докази у предмету, као и предлози адвоката, који су одбијени као сувишни.

"Данас су ишчитани сви докази који су приспели у суд и сада очекујемо оставинско решење. Не знамо какво ће оно бити", рекла је Кочић-Митачек новинарима испред зграде суда.

Виолета Кочић-Митачек је навела да се испоставило да је детаљни списак имовине, који је наследницима уручен на претресу 1. децембра, а због чега је одложен претходни претрес, веома сличан списку који већ био познат током поступка, осим што је на листу придодато још неколико предмета.

"Добили смо увид у основни спис овог суда, из 1983, који до тада нисмо могли да добијемо и веома мали број страница је за нас био новост. Испоставило се да су остало стари спискови које смо већ добијали током трајања поступка", рекла је Кочић-Митачек.

Према њеним речима, углавном је реч само о покретној имовини, о личним преметима Јосипа Броза Тита, а не злату и знамењу.

"Камен са Месеца нисмо нашли у списковима, као ни возила која су у Словенији. Од некретнина није тражено ништа, нити су на списку", рекла је Кочић-Митачек.

Додала је да је сада на суду да одлучи шта је то што спада у оставинску масу и да ли ће прихватити предлоге наследника, па ће тек тада моћи да се говори о евентуалној жалби, поновљеном поступку, као и физичкој деоби наслеђене имовине.

Наследници дугогодишњег владара бивше СФРЈ су син Миша и унуци Јосип (Јошка), Златица, Светлана и Едвард Броз.

У оставинској расправи учествују и пуномоћници породице Карађорђевић, која захтева да се из заоставштине изузме имовина која је некада припадала тој династији.

Оставинска расправа иницијално је покренута захтевом Брозовог, сада већ покојног сина Жарка, 14. децембра 1983. године.

Некадашњи Четврти општински суд донео је решење о подели имовине 1989. године.

Међутим, Брозова удовица Јованка је оспоравала то решење, а Уставни суд је 2000. прогласио неуставним Закон о управљању стварима у друштвеној својини које су имовина Јосипа Броза.

Тада је отворен нови процес, у коме је изнова требало утврдити шта су личне ствари некадашњег председника СФРЈ.

На списковима са Титовом заоставштином, која ће се делити, налазе се намештај у дуборезу, филателистичка колекција, ковани новац, златници, аустроугарски дукати, украсне игле са брилијантима, рубинима и другим драгим камењем, посуђе од порцелана и керамике, златни опиљци, табакере, вредни сатови, албуми са сликама...

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара