Рехабилитација Недића између права и неправде

Oд када је почео поступак рехабилитације Милана Недића, полемике и захтеви у јавности не престају. Заједничко им је то што сви траже да се Недићу, али и осталим појединцима и организацијама које су током Другог светског рата сарађивале с окупаторима, ускрати право на рехабилитацију. Историчари упозоравају да је ускраћивање права такође неправда.

Док се у судници утврђује да ли су Милану Недићу пре седам деценија ускраћена основна права, ван ње расправа је са правног одавно прешла на терен историје. Рехабилитацијом сарадника окупатора стављамо се на страну поражених у рату, сматрају противници рехабилитације.

Шеф дипломатије и председник СПС-а Ивица Дачић истиче да је то била окупациона власт, коју је поставио Адолф Хитлер. "Србија би била једина земља на свету која би рехабилитовала квислиншку власт. Србија мора да негује антифаштичку традицију, а не да рехабилитује фашисте", поручује Дачић.

Судске процесе, уместо као ревизију, сада виде као фалсификовање. Зато ће Социјалдемократска партија Србије предложити усвајање резолуције против свих појединаца, организација и покрета који су сарађивали са окупаторима.

"Не сме никада да се заборави ко је од почетка Другог светског рата био против Хитлера, а ко му је служио", каже фумкционер странке и председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић.

Омеровић напомиње да СДП неће допустити да огромне жртве које је Србија дала као члан антихитлеровске коалиције буду узалудне и да они који су донели слободу буду понижени.

"Остаћемо тамо где смо захваљујући једином антифасистичком покрету - партизанском били од почетка - на страни победника", додаје Омеровић.

И пре него је стигла у Скупштину, резолуција СДП-а добила је подршку Лиге социјалдемократа Војводине. Траже да се заустави понижавање жртава антифашистичке борбе процесима рехабилитације квислинга и фашиста. Због гужве на свом терену, историчари подсећају на Устав и законе - ускраћивање права исто је неправда.

Историчар Срђан Цветковић сматра да је и по историјску науку и друштво корисно да се коначно ствари претресу у слободној и мирној атмосфери.

"Не треба са сувише страсти улазити у дискусије и унапред говорити - ето Милан Недић је рехабилитован у Србији. Лично сматрам да вероватно неће бити рехабилитације, али да је право његове породице да поднесе захтев", наводи Цветковић.

Аргумент да нам прети нова ревизија историје, историчаре не плаши.

Цветковић истиче да многи људи који су осуђени као терористи, државни непријатељи попут Борислава Пекића, Драгослава Михаиловића и других који су страдали у том времену чистки од 1945 до 1953, данас се више не сматрају државним непријатељима.

"Мислим да је то добро за наше друштво да Борислав Пекић више није терориста који је био у затвору него један писац и млади активиста политички који се залагао за неке идеје", додаје Цветковић.

А Закон о рехабилитацији причу враћа у двориште права.

Рехабилитација се односи на оне који су лишени живота, слободе и других права из политичких, верских, националних и идеолошких разлога, на основу судске или административне одлуке, или без ње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара