Благојевић: Обновићемо 3.000 објеката

Марко Благојевић, који је од данас директор Канцеларије за управљање јавним улагањима, изјавио је да ће први посао те Канцеларије бити да начини снимак стања на основу којег ће се сагледати које објекте треба обновити или унапредити, и колико је средстава за то потребно.

"Први задатак Канцеларије биће управљање пројектима обнове или реконструкције школа, вртића, домова здравља, амбуланти - зграде које се налазе у сектору здравства, образовања и социјалне заштите", рекао је Благојевић Танјугу и додао да је идеја да се управљање пројектима врши обједињено.

Благојевић је рекао да, према неким проценама, има до 3.000 таквих објеката, школа, домова здравља, вртића.

Формирањем Канцеларије Србија би, како је то пре непуних месец дана рекао премијер Александар Вучић, требало полако али сигурно да добије ново "умивено лице".

"Наш задатак је да у наредних годину и по дана покушамо да колико год је могуће реконструишемо и обновимо све основне и средње школе, предшколске установе, болнице, домове здравља, геронтолошке центре, домове за незбринуту децу...", рекао је Вучић пре нешто више од месец дана.

"Мислим да је било време да се неко после деценија пропадања компелетне здравствене и просветне инфраструктуре тиме бави", поручио је тада премијер.

Благојевић је појаснио и да ће се тежити томе да се не ради само обнова, већ ће се, како је рекао, радити и на унапређењу тих објеката, као што је рецимо енергетска ефикасност...

Прецизирао је да је реч о објектима који су у надлежности локалних самоуправа, које саме по себи немају довољно средстава, можда и за редовно одржавање, а камоли за захвате које Канцеларија планира да изведе.

"Предвиђам да ћемо у року од месец дана имати све информације које су нам потребне да бисмо имали оквирну процену и време трајања реализације тих пројеката, као и количину новца која ће бити потребна", истакао је Благојевић.

Неће моћи сви објекти да се сређују истовремено, каже Благојевић и додаје да ће бити разрађени критеријуми на основу којих ће врло транспарентно бити јасно који ће се пројекти радити у првом тренутку.

"Ништа не сме да остане ван домета јавности", истакао је Благојевић.

Када је реч о финансирању пројеката, Благојевић каже да ће тај посао бити скуп и да не може бити покривен само из донација или буџета.

"Мораћемо да комбинујемо изворе средстава", додао је Благојевић.

Благојевић је закључио да ће локалне самоуправе доставити податке о томе шта треба обновити, а да ће посао Канцеларије бити да обезбеди финансирање и да врши својеврсну супервизију над процесом реализације, као што је то био случај у обнови после поплава.

"Наш посао ће бити и верификација потреба за обновом и унапређењем, праћење реализације послова до краја, као и праћење поступка јавних набавки", објаснио је Благојевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара