Политика ЕУ у штампи - најнегативнија

Политика Европске уније је тема која је у највећој мери у односу на све остале представљена у негативном контексту је на насловним странама домаће šштампе, закључак је трећег броја Кварталног Медијаметра, који се бави анализом штампаних медија у Србији.

Како је речено данас на представљању најновијег издања Медијаметра, чак две трећине текстова о политици ЕУ, 77 одсто, је негативно, а у негативном контексту су презентовани и односи у региону Западног Балкана, и у овом, као и у претходна два квартала.

Од званичника и политичара, и даље највећи број текстова на насловницама има премијер Александар Вучић - 621, а следи председник Томислав Николић са 246 насловница.

Највише текстова о Вучићу било је у листу Политика (119), а најмање (66) у Блицу, речено је на данашњем представљању ове публикације, којом је обухваћен период од јула до септембра 2015.

Медијска аналитичарка и методолог истраживања Даница Лабан рекла је да је у поменутом кварталу од министара у влади највише негативних текстова написано о Зорани Михајловић (17), а када је реч о регионалним политичарима - чак 40 одсто од укупног броја текстова написаних о хрватском премијеру Зорану Милановићу било је у негативном контексту.

Према њеним речима, од иностраних актера, најзаступљенији су немачка канцеларка Ангела Меркел, са 131 текстом, и руски председник Владимир Путин са 66 текстова.

Као представници ЕУ најзаступљенији су комесар за проширење Јоханес Хан и висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини - са по 39 текстова.

Лабан је такође напоменула да је у дневним новинама било велико пристуство аналитичара, који су имали укупно 515 појављивања, највише у Информеру, а најмање у Данасу.

Како је речено, истраживање је показало да је на насловним странама новина и даље значајно присуство представника СПЦ и других верских заједница, а највише у Вечерњим новостима и Политици.

Методолог истраживања Исидора Јарић појаснила је да је да су у трећем броју Кварталног Медијаметра обрађени текстови са насловних страна дневних новина Политика, Вечерње новости, Блиц, Данас, Курир, Ало и Информер.

У анализи су обухваћени и недељници Време, НИН, Нови магазин, Недељник, Њузвик и Печат, рекла је она.

Представник медиа архива Ебарт Велимир Ћургус Казимир је рекао да је ово треће издање обимније од претходна два.

Додао је да су анализирани период највише обележила три велика догађаја, обележавање 20 година "Олује", Сребреница и мигрантска криза.

Научно-истраживачки пројекат Медијаметар покреуо је Институт за јавну политику у сарадњи са медијским архивом Ебарт.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара