Покретна гинеколошка амбуланта за помоћ мигранткињама у Шиду

Дом здравља у Шиду богатији је за мобилну абмуланту, коју им је донирао Популациони фонд Уједињених нација. Реч је о амбуланти за гинеколошко-акушерску праксу, односно о возилу које је неопходно у хитним случајевима.

Поред тога, дониран је и мобилни ултразвучни апарат за гинеколошку дијагностику, медицински сто за гинеколошке прегледе и мобилни електрогардиограф.

Стална координаторка УН у Србији Ирена Војачкова Солорано рекла је новинарима да јој је веома драго што је Популациони фонд УН успео да обезбеди опрему која ће, како је истакла, помоћи женама, нарочито трудницама међу мигрантима, да се прегледају током пута ка земљама ЕУ.

Будући да многе од њих не желе да напуштају своју групу и породицу да би дошле у дом здравља или болницу на преглед, покретна амбуланта ће им много значити, додала је Војачкова Солорано.

"Многе од њих кроз читав пут од својих земаља довде нису имале никакву медицинску помоћ, и надамо се да ће им ово помоћи на њиховом даљем путу", рекла је Солорано.

Према њеним речима, на Балканској рути између Грчке и западне и северне Европе око 13 одсто избеглица и миграната чине жене које су у оваквим ситуацијама под повећаним ризиком од насиља и често немају могућности за заштиту репродуктивног здравља.

Донацију је помогло и Министарство здравља, а помоћница министра Весна Књегињић рекла је да је донација још један пример добре сарадње са УН у Србији.

Изразила је захвалност Популационом фонду, рекавши да је донирана опрема помоћ не само здравственом систему, већ и локалној заједници и да опрема није само помоћ за мигранте, већ ће одговорити на потребе локалног становништва.

"Донација УНФПА представља добар пример успешне сарадње међународних организација и Министарства здравља на подизању квалитета пружања здравствене неге. Ова донацију у Шиду, али и остале из програма УНФПА посебно добијају на значају имајући у виду актуелну мигрантску кризу. Сигурни смо да ће нам ове донације помоћи да кроз редовне делатности квалитетније спроводимо здравствене и превентивне програме на локалном нивоу намењене свим женама које живе или пролазе кроз Србију", додала је Књегињић.

Директорка канцеларије УНФПА за Србију Доина Болога је указала да је "помоћ јавном сектору и државним органима да обезбеде остваривање људских права и пруже заштиту сексуалног и репродуктивног здравља женама и девојкама суштински део мандата УНФПА.

"Задовољство нам је да у сарадњи са Министарством здравља Србије допринесемо одговору на хуманитарне потребе избеглица и мигранткиња на њиховом путу кроз Србију и у складу са мандатом УНФПА" истакла је Болога.

Поред мобилне амбуланте дониране Дому здравља, УНФПА је обезбедио још једну мобилну амбуланту за Здравствени центар Врање, као и гинеколошке столове и ултразвучне апарате за Домове здравља у Прешеву, Димитровграду, Босилеграду, Шиду, Врању и Београду.

Директор Дома здравља Крсто Куреш рекао је да је донација немерљива, захваливши министарству и фонду. Навео је да је кроз општину Шид до сад прошло 455.000 миграната.

"Ова донација ће нам много помоћи, да прегледамо избеглице, а такође, кад се криза заврши, остаће на корист нашим суграђанкама", закључио је Куреш.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара