Уједначавање судске праксе приоритет реформе

Министар правде Никола Селаковић каже да је потреба за уједначавањем судске праксе, а нарочито казнене политике, препозната као један од приоритета у процесу реформе правосуђа уопште, али и као битан сегмент унапређења поступака за ратне злочине.

Никола Селаковић је, отварајући састанак на тему "Одмеравање висине казни – до сада примењени критеријуми у предметима ратних злочина" у Палати "Србија" рекао да данашњи скуп и активности које ће након њега уследити, представљају један од најзначајнијих механизама за постизање уједначене казнене политике у поступцима за ратне злочине у читавом региону.

Селаковић је додао да се тако шаље и јасна порука породицама жртава свих националности и вероисповести, да нису заборављени.

"Да знају да постоји истинска воља да учиниоци буду приведени правди и адекватно кажњени, без обзира на то пред којим судом или већем се поступак води", рекао је Селаковић.

Истакао је да у прилог уједначавању судске праксе говори и садржина, како Националне стратегије правосуђа, тако и Акционог плана за Поглавље 23, али и Нацрт Националне стратегије за процесуирање ратних злочина за период од 2016. до 2020. године.

"Тај нацрт плод је вишемесечног рада радне групе састављене од представника свих релевантних институција укључених у процесуирање ратних злочина, али и адвокатуре и академске заједнице", рекао је министар правде.

Према његовим речима, израда и усвајање стратегије, а тако и данашњи скуп, представљају важне кораке у спровођењу Акционог плана за Поглавље 23, и јасан су знак посвећености Републике Србије идеји доследног процесуирања ратних злочина, независно од националне или верске припадности, као и ранга, како жртве, тако и учиниоца монструозних кривичних дела.

"Једнак третман учинилаца и жртава, између осталог, јасно се огледа и у уједначеној казненој политици, и то не само у оквиру сваког од националних правосуђа држава у окружењу, већ и на нивоу читавог региона", рекао је Селаковић.

Истакао је да је у том смислу од великог значаја чињеница да су на скупу представници институција из суседних држава, али и то што ће закључци са те конференције бити објављени и на тај начин постати доступни носиоцима правосудних функција који нису данас узели учешћа у расправи.

"Тај корак, представљаће увод у израду, објављивање и дистрибуцију прегледа судске праксе Вишег, Апелационог и Врховног касационог суда намењеног судијама, јавним тужиоцима и адвокатима, који обухвата праксу изрицања казни у предметима ратних злочина у Србији, а добро је познато да је управо доступност судске праксе, уз активну улогу Врховног касационог суда, неопходан предуслов њене уједначености", рекао је Селаковић.

Текст Нацрта Националне стратегије за процесуирање ратних злочина доступан је на сајту Министарства правде, на српском и енглеском језику.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се