Хепатитис, подмукли вирус на који се треба тестирати

Под слоганом "Тестирам се, боље да знам!" удржење за помоћ оболелима од хроничних хепатитиса "Хронос", организовало је бесплатно тестирање на вирус Ц. Грађани ће моћи да се бесплатно тестирају још два дана у свим лабораторијума Конзилијума у Србији. Ово је прилика да се скрене пажња и на опасност од вируса хепатитиса Б, за који још нема потпуног излечења. Једини начин заштите од тог подмуклог вируса је правовремена вакцинација.

Подршку оболелима од вирусних хапатитиса пружиле су јавне личности које су се међу првима одазвале и дошле на тестирање.

Треба се тестирати, треба проверити здравље и због себе и због људи око себе, каже Владимир Јелић, телевизијски водитељ.

Недостатак савремене терапије и одбацивање околине само су неки од проблема пацијената са вирусом хепатитиса Ц, упозоравају у Хроносу. Подсећају да су и инфицирани вирусом Б, којих је у Србији око 300. 000, у друштву често "обележени".

"Једном сам имао тај проблем кад сам имао интервенције код стоматолога, онда су ме као мало издвојили и рекли да мора да се у посебним условима то уради, а у ствари читава процедура је била као и код осталих пацијената - рукавице, маска, све је било исто као и код других, ништа није било посебно. Мислим, зна се да се хепатитис Б не преноси ваздухом или додиром тако да нисам видео сврху тог изоловања, али добро", каже Бранислав Петрић.

Из удружења "Хронос" објашњавају да је проблем са хепатитисом Б то што је реч о веома заразном вирусу - 100 пута заразнијем од ХИВ-а.

"Влада заблуда да је то само болест интравенозних наркомана. То просто није тачно. Хепатитис Б се преноси телесним течностима и крвљу и можете га добити и код педикира, маникра или код стоматолога", објашњава Ивана Драгојевић из "Хроноса".

Веома често симптоми болести изазване тим вирусом изостану, све док јетра не буде озбиљно оштећена. Зато је вакцинација најбоља превентива.

"Морам да напоменем да је вакцина сигурна, безбедна и штити у преко 95 посто случајава оног ко се вакцинисао. Ко није то урадио, то јест, ко се није вакцинисао нека се вакцинише, то треба да се уради. Вакцина је сада у нашој земљи обавезна за новорођену децу", каже инфектолог Дарко Ножић.

Пацијенти са дијагнозом хепатитиса Б лече се о трошку државе терапијом која даје добре резултате јер вирус држи под контролом и омогућава нормалан свакодневни живот.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара