Максимална безбедност у авио-саобраћају одговор на тероризам

Директорка Директората за цивилно ваздухопловство Србије Мирјана Чизмаров изабрана је за потпредседницу Привременог савета "Еуроконтрола", европске организације за безбедност ваздушне пловидбе. Мирјана Чизмаров је за РТС истакла да се улажу максимални напори да се одржи највиши ниво безбедности у авио-саобраћају.

Мирјана Чизмаров је изабрана за једног од четири потпредседника, једногласно, гласовима 41 чланице на састанку Привременог савета "Еуроконтрола" у Бриселу, на мандат од две године.

"Пресрећна сам што је именовање за српско цивилно ваздухопловство дошло у тренутку када Србија отвара прва поглавља у приступању Европској унији. Овај посао, који се тиче једног поступка који је први пут дат у Србији је да, Србија, односно ваздухопловство, учествује у доношењу важних аката који се тичу безбедности ваздушне пловидбе", истакла је Мирјана Чизмаров у разговору за Дневник РТС-а.

Након терористичког напада у Паризу и све већег страха од тероризма у Европи све агенције за безбедност као што су АСА и "Еуроконтрол", као и све власти чине максималне напоре да одрже највиши могући ниво безбедности ваздушног саобраћаја и да учине овај вид саобраћаја најбезбеднијим, истиче потпредседница Привременог савета "Еуроконтрола".

Додаје да се стално усавршавају сви прописи и стандарди који омогућавају да се све авио-компаније стандардизују.

"Република Србија је добијањем категорије један, стекла свој први предуслов за одвијање ваздушног саобраћаја са САД. После дугог временског периода омогућено је да 'Ер Србија' успостави директне летове ка САД", каже Чизмаров.

На питање шта конкретно за цивилно ваздухопловство у Србији значи то што се небо изнад Косова и Метохије поново отворило за цивилни саобраћај, објашњава да небо ипак није отворено, бар што се тиче Републике Србије.

"Морам да кажем да небо над покрајином Косово није отворено за саобраћај, бар што се тиче Републике Србије, јер је 1999. затворен саобраћај и та одлука је још на снази", истиче Мирјана Чизмаров.

Додаје да ваздушни слој контролише мађарски провајдер.

"Јуче је потписан правилиник о беспилотним летелицама и биће укључен у Министарство саобраћаја. На основу тога биће објављен у Службеном гласнику Србије", каже директорка Директората за цивилно ваздухопловство.

Србија је пуноправна чланица "Еуроконтрола" од 2005. године. Кроз ваздушни простор Србије дневно прелети и до 2.500 авиона, чак и до 200 на сат и ниједна летелица не прође непримећена.

Око 90 одсто авиона је у прелету, а остали полећу или слећу у Србију и на аеродроме у суседним земљама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара