Додељена признања "Витез позива"

Заштитник грађана Саша Јанковић, редитељ Желимир Жилник, судија Уставног суда Боса Ненадић и професорка српског језика и књижевности у Ужицу Ружица Марјановић овогодишњи су добитници награде "Витез позива" која им је вечерас свечано додељена у београдском Народном позоришту.

Омбудсман Саша Јанковић рекао је да награду прима са осећањем зебње, јер су, како је навео, битни стубови друштва попут образовања и правосуђа, рушевина до рушевине.

"Непрестано преиспитујмо себе где их и због чега толико губимо. Толико смо битки изгубили да се бојимо да је у питању цео рат", рекао је Јанковић.

Примајући признање редитељ Желимир Жилник осврнуо се на акутелно стање у друштву.

"Људи у Србији јесу уплашени и сиромашни, али су мање уврнути и психички померени него владајућа класа", оценио је Жилник.

Судија Уставног суда Боса Ненадић рекла је да се нада како ће убудиће додела признања судијама Уставног суда бити сувишна, већ да ће ту награду добити целокупна институција у коју ће грађани имати поверење.

Професорка српског језика Ружица Марјановић истакла је да јој је драго што је жири препознао важност школе.

Она је рекла да није усамљена у бици да младима приближи књижевност и да заједно са седам својих колега ради на томе да млади у Ужицу схвате колико је важно читати.

"Читање је важно за нашу способност да боље видимо свет око нас", рекла је Ружица Марјановић.

Награду "Витез позива" додељује невладина организација Лига експерата за значајан стваралачки опус, сагласност професионалног знања и савести, морални интегритет и аутономно и часно деловање и понашање. Лауреате су промовисали и признање додели представници Лиге Божо Пелевић и Чедомир Чупић.

Говорећи о добитницима, Чупић је истакао да је реч о људима којима наредбе и притисци нису пољуљали професионалне стандарде и код којих су оно што говоре и оно што раде у сагласју.

"Они су светионици храбрости, они су борци за слободу мисли", поручио је Чупић, док је свечаност завршена реченицом Боже Пелевића који је поручио: "Ако било ко од вас мисли да су овде изговерене неке тешке речи, не бојте се, медији то неће пренети".

Награда се традицонално додељује на Међународни дан људских права, са циљем да подржи појединце који су знањем и радом бранили универзалне вредности.

О овогодишњим добитницима награда одлучивао је жири у саставу Чедомир Чупић, Вида Огњеновић, Ратко Божовић, Владимир Гоати, Властимир Матејић, Весна Ракић-Водинелић и Јелисавета Василић.

Награде се састоји од медаље са Александријским светиоником – рад професора Мирољуба Стаменковића, повеље и новчаног износа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара