Зајача и Костајник, на корак од решења за загађење

На права мештана Зајаче и Костајника, где постоји вишедеценијски проблем загађења, данас је упозорио и заштитник грађана. Чини се да су надлежни корак ближе санацији депонија у оба места и изградњи новог водовода у Зајачи.

На депонији некадашњег рудника у Зајачи, налази се око 600.000 тона огарака, шљаке антимона и других тешких метала који годинама загађују земљиште.

"Не сејем и не једем ништа зато што је затровано оловом", каже Предраг Кукић из Зајаче.

Слободан Васиљевић истиче да воду нико не пије. "Загађени су и вода и земљиште. Шта год посејеш, оно иструли у земљи", напомиње Васиљевић.

Вода из сеоског водовода који је претрпео велику штету у прошлогодишњим поплавама није за пиће, нити за купање.

"Локална самоуправа је припремила пројекат и одвојила део новца за изградњу водовода до Зајаче. Данас смо довели представнике међународне заједнице и републичких органа како бисмо видели да ли можемо да нађемо и остатак финансирања за тај водовод. Здравље грађана се прати много интензивније", каже заштитник грађана Саша Јанковић.

Бране које су прошле године направљене од балвана, сламе и тканине, на јаловишту напуштеног рудника "Столице" у Костајнику, нису дуго издржале. Урађен је нови пројекат чију израду су са 200.000 евра финансирале Уједињене нације.

Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић каже да би радови требало да почну да се изводе од наредне године.

"Од јуна се бавимо овим. Уз помоћ УН ћемо извести рад на пројектној документацији, а у јануару ће бити расписане јавне набавке", напомиње Благојевић.

Да би се проблем стар више деценија решио, биће потребно неколико месеци. Укупна вредност радова на санацији јаловишта у Костајнику је око милион евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара