Пребрајање прекобројних

У наредна два месеца републичка администрација мора да се сведе на 28.400 људи. Због недостатка поузданих података, то јест регистра запослених, не зна се колико ће људи по секторима остати без посла и на основу којих критеријума.

Кад се одузме број оних који су отишли у пензију и чија су места угашена, држави остаје да до краја јануара пензионише или отпусти 9.000 људи.

Просвета ће и даље запошљавати највише људи – 136.837 особа. Здравство 20.000 мање. Према процени Фискалног савета, из њега би требало да оде око 7.000 запослених. Надлежни кажу – нема отпуштања лекара и медицинских сестара.

"Отпустиће се административни, немедицински радници, јер их имамо 24 одсто... Имаћемо комисију која ће одредити ко је вишак, који морају да се прилагоде нормативима", каже министар здравља Златибор Лончар.

У области рада, запошљавања и социјалних питања, дозвољно је 14.487 радних места. Неће бити дељења радних књижица, тврди ресорни министар.

"Део људи ће отићи у пензију, некима ће бити понуђена отпремнина. Видећемо колико ће се људи добровољно пријавити, а онда ћемо се договорити о осталим стварима", рекао је ресорни министар Александар Вулин.

И у култури без посла може да остане око пет одсто запослених.

"Цифра на нивоу Републике је 116 људи, за колико мора да се умањи број запослених", истиче министар културе и информисања Иван Тасовац.

У осталим секторима највише запослених остаје у области правде – 15.258 људи, финансија 10.324 и пољопривреде – 2.976, а најмање у ресору рударства и енергетике (140) и омладине и спорта (219).

Колико сада имају више запослених и како ће смањити њихов број у министарствима, агенцијама, управама, нису желели да говоре.

Огласио се, међутим, Синдикат Републичког геодетског завода. Тврди да до фебруара треба да се отпусте 123 стално запослена, касније и 700 запослених по уговору. А остају и без 450 непопуњених места.

"Тако да ће многи катастри у којима има мање људи бити претворени у шалтере", рекао је Небојша Дојчиновић из Синдиката.

Од оних који раднике плаћају из буџета очекује се да после јануара угасе још 20.000 радних места, а да притом наставе да раде боље него сада.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара