Уручени кључеви 12 новоизграђених кућа у Осојану

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић уручио је кључеве новоизграђених кућа за 12 повратничких породица у месту Осојане, у општини Исток.

Далибор Јевтић је нагласио да када се повратницима уручују кључеви нових домова је део када се, на неки начин, обележава њихов нови почетак живота на Косову.

Министарство за заједнице и повратак је заједно са Канцеларијом ЕУ у опсшини Исток изградило 24 кућа, а још две су у фази изградње.

"Наредне године наставићемо да радимо на повратку расељених. Ови људи живе у већински албанским општинама и у том смислу заслужују нашу већу пажњу", рекао је Јевтић новинарима након доделе кључева, саопштило је Министарство за заједнице и повратак.

Додаје да изградњом кућа посао није завршен већ се мора наставити са пружањем помоћи, а младим људима у овим срединама треба дати и шансу да се запосле.

Јевтић је са градоначелником општине Исток Хаки Руговом разговарао о безбедносној ситуацији у светлу последнјег инцидента који се десио у Србобрану, а који је узнемирио све грађане Истока.

"Очекујемо од надлежних институција и косовске полиције да учине додатне напоре како би се пронашли починиоци инцидента у Србобрану, али и на неки начин превентивно спречиле сличне ситуације у будуцћности, посебно у срединама у којима живе повратници", рекао је Јевтић.

Министар је рекао да у наредној години очекује директну сарадњу са општином Исток када су у питању неки инфраструктурни пројекти.

Јевтић је обишао и породицу Симоновић у месту Србобран, на чију је трафику пуцано пре неколико дана и поручио им да нису остављени и заборављени и да ће им помоћи да због страха не напусте Косово.

Министар Јевтић посетио је и општину Србица, а у селима Суво Грло и Бање обишао породицу Томашевић којој је доделио помоћ у хигијени и прехрамбеним намирницама.

Јевтић је руководству вртића "Маја" и представницима села обећао изградњу новог објекта по европским стандардима и реализацију приоритетних пројеката за ова два места.

"Људи у местима Суво Грло и Бање, свега 478 Срба, деца и млади који живе у тим селима, као и у засеоку Дрен са манастиром Девич су људи који не смеју да буду заборављени и зато смо данас овде", рекао је Јевтић.

Поред изградње вртића, министар је рекао да ће се међу приоритетима Министарства за заједнице и повратак наредне године наћи и изградња јавне расвете која је важна због безбедности мештана, као и асфалтирање пута у селу Суво Грло.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије