Амбасада САД донирала ВМА опрему за превенцију ХИВ/АИДС

Амбасадор САД Мајкл Кирби уручио је Војномедицинској академији у Београду донацију опреме за сузбијање ХИВ-а, АИДС-а и других полно преносивих болести у вредности од 90.000 долара.

Донација, која је део Програма за превенцију ХИВ/АИДС Министарства одбране САД састоји се од опреме за примарну превенцију, материјала за обуку српских лекара, брзих тестова на сексуално преносиве болести и друге опреме намењене подизању свести о ХИВ-у и АИДС-у у Војсци Србије.

Ради се о глобалној иницијативи у оквиру које Влада САД сарађује са војскама широм света како би повећала њихову свест о ХИВ-у и ојачала капацитете за превенцију, негу и лечење.

Програм је у Србији покренут 2006. године и до данас су Министарство одбране и Војномедицинска академија (ВМА) примили кроз донације Министарства одбране САД опрему у вредности већој од 900.000 долара.

Помоћ је усмерена ка развоју лабораторија за дијагностику и тестирање на ХИВ, обуци медицинског особља и куповини опреме потребне за примарну превенцију.

Том донацијом Амбасада САД и Министарство одбране САД потврђују своју посвећеност подршци потребама Војске Србије и српског друштва у целини на пољу јавног здравља.

"Веома ми је драго што сам овде да објавим још једну донацију као помоћ Војсци Србије у превенцији и борби против ХИВ-а и АИДС-а. Од 2006. године сарађујемо са ВМА у области борбе против полно преносивих болести, будући да је та борба одговорност свих нас глобално", рекао је амбасадор Мајкл Кирби.

Кирби је истакао да се радује што је добио прилику да поново посети ВМА и да је импресиониран квалитетом људи који ту раде, који воде ту установу, доктора, али и студената који студирају медицину и успесима које они остварују.

"САД имају дугу традицију сарадње са Војском Србије и ВМА и све више сарађујемо са Србијом, како ми, тако и ЕУ и Уједињене нације, будући да Србија повећава учешће свог војномедицинског кадра у мировним операцијама широм света. Радимо на томе да српски допринос тим мировним мисијама у свету буде још већи и драгоценији него што већ јесте", рекао је амбасадор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије