Удовички: Од 1. марта пројекат електронске пријаве беба

Министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички најавила је да би од 1. марта требало да почне реализација пројекта е Беба, захваљујући којем ће родитељи одмах по рођењу детета, из породилишта, моћи да пријаве новорођенче путем интернета.

Удовички је на конференцији поводом обележавања дана еУправе "еУправа као темељ савремене државе", рекла да је реч о пројекту који би на најбољи начин државу приближио ономе што треба да буде, а то је сервис грађана.

"Циљ пројекта је да се родитељима омогући да још из породилишта, на једном месту, обаве све потребне административне процедуре за регистрацију и осигурање детета, одмах када се роди, без административних трошкова и шетњи, како то данас чине", рекла је Удовички.

Додала је да ће у другој фази пројекта и друге процедуре бити обједињене кроз један поступак.

Удовички је навела да се још увек отклањају и усаглашавају административне процедуре, будући да треба да се створе и техничке могућности за то, те да очекује да ће пројекат заживети од 1. марта.

Говорећи о значају еУправе, она је навела да су многе земље које су направиле велике и брзе трансформације и модернизације, то учиниле користећи, између осталог, и еУправу као средство.

У случају Србије то се, како је рекла, није на тај начин десило, али се трудимо да начинимо помаке.

Удовички је навела пример Македоније која је пре свега, како је казала, кроз коришћење информатичких средстава и капацитета достигла завидан степен модернизације и функционисања еУправе.

Она је рекла да смо у Србији наследили управу која није тако размишљала и није на тај начин користила ИТ капацитет и потенцијал. Удовички је навела да смо на почетку рада ове владе добили државну управу са врло напредним капацитетима за развој еУправе.

Како је истакла, имамо врло модеран портал који омогућава осавремењивање многих процедура, а грађанима је на располагању 150 електронских сервиса, који имају 300.000 редовних корисника.

"Имамо висок степен информатизације и сервиса у оквиру управе, али није све интегрисано у једну праву електронску управу коју би звали модерном", рекла је Удовички.

Навела је пример да влада одржава електронске седнице на којима се такође може гласити, и подсетила на уредбу из 50-их година која подразумева да размена докумената буде званична, па се цела електронска влада своди на скенирање докумената који су размењивани ручно.

Удовички је рекла да Србија у тој области ипак напредује и да је коначно на вратима усвајање стратегије еУправе.

Она је такође важним оценила то што су зацртани одређени циљеви међу којима и организационе промене, које подразумевају нужну рационализацију и фискалну консолидацију, потом бољу структуру службеника и професионализацију и деполитизацију, као и припреме за промену процеса односно свеобухватне реформе на основу Закона о општем управном поступку.

Удовички је рекла да је циљ да наша управа буде отворена за још бољу комуникацију, нарочито када је у питању креирање јавних политика.

"Политика отворених података је важна, радимо на томе и надам се да ћемо тако помоћи да привреда добије еУправу која је боље служи и подстиче њен развој, као и да та управа даје податке на најједноставнији и најјефтинији могући начин", закључила је Удовички.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво