Пауновић: Узлазна путања у области људских права

Међународни дан људских права обележава се широм света манифестацијама које треба да укажу на значај поштовања права и достојанства сваког појединца. Ромска популација и особе с инвалидитетом, према истраживањима, најосетљивије су друштвене групе, изјавила је директорка владине Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић, гостујући у Дневнику.

Сузана Пауновић је честитала међународни дан људских права и рекла да је сачињен први извештај владе у коме се наводи да Србија испуњава препоруке које је добила од Уједињених нација.

Србија иде узлазном путањом у остваривању људских права, каже Пауновићева, која верује да ће наредну годину обележити читав низ још конкретнијих активности у тој области. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, Пауновићева је навела да су ромска популација и особе с инвалидитетом, према истраживањима, најосетљивије су друштвене групе. Када су у питању људска и мањинска права, каже да забрињава насиље над женама и вршњачко насиље. 

Додаје да је сачињен први извештај о спровођењу стратегије о дискриминацији. 

"Након шест година несастајања, три пута је одржана седница савета за националне мањине, био је активан и савет владе који се бави ситуацијом Рома. Све то охрабрује и може да се каже да је у овој години влада била посвећења бављењу људских права", каже Пауновићева.

Каже да је поводом угрожавања права Рома урађено доста тога. "У 20 локалних самоуправа започет је рад тимова који свакодневно раде на том питању, додељене су стипендије, направљен преглед свих неформалних ромских насеља", навела је Пауновићева.

Истиче да је доста тога урађено и на побољшању положаја жена у Србији, али да има још много посла.

"Нема довољно жена ни у политици ни у јавном животу. Мали број њих су директорке и градоначелнице, а то је важно јер жене могу да помогну свим женама кад су на таквим позицијама", каже Пауновићева.

Додаје да је 34 жена изгубило живот због насиља у породици и да то обавезује да се уставе прописи и услови за брзу заштиту насиља у породици, а то је најављено за 2016. годину.

Пауновићева је говорила и о броју избеглица који су прошли кроз Србију. Каже да статистике показују да није било жалби на кршење људских права.

"Сви подаци и статистике кажу да се људи нису жалили. Велики број људи је прошао кроз Србију и сви су се понашали одговорно. Људи су први пут пописани и добили су здравствену заштиту, обучени су, нахрањени. Деци је пружена подршка и тиме је Србија показала како се односи према људским правима и колики је степен хуманости грађана Србије", истакла је Пауновићева.

Чињеница је да недостатак финансијских средстава, а често и недостатак људских капацитета евидентан проблем са којим се суочава и влада и локалне самоуправе, али истиче да то не мора увек да буде једино оправдање и не сме да буде оправдање за остваривање људских права.

Додаје да је потребно да се сви закони, све стратегије и акциони планови у пуној мери примене.

Уједињене нације су 10. децембра 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима у којој је истакнуто да су та права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке или културне припадности.

Тим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човека – од права на живот и слободу, до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво