Сваки пети запослени у теретани ради на црно

Контрола Инспекције рада у у фитнес клубовима и теретанама показала је да више од 20 одсто запослених ради на црно. Послодавци избегавају да закључе уговор о раду и да раднике пријаве на обавезно социјално осигурање. Инспектори кажу да строже контроле у тој области тек следе.

Простор за вежбање, справе и реквизитe, стручњаке и спортисте - то све треба да има теретана која легално послује. Ипак, слика на терену је другачија.

"Имамо ситуацију где постоји једна теретана која испуњава све законом прописане обавезе, учествује у систему такмичења и већину својих прихода улаже у припрему спортиста. С друге стране, постоје теретане које послују на црно и практично не улажу у спортисте", каже Предраг Бићанин из Савеза Србије за боди-билдинг, фитнес, боди-фитнес и аеробик.

Како би се смањио број оних који раде на црно у теретанама, пооштрена је контрола. Најновија показује да од 209 радника сваки пети ради на црно.

Осим новчане казне, следе и прекрашајни поступци. Приликом ових надзора откривена су и три нерегистрована субјекта.

Бојан Јоцић из Инспектората за рад каже да је предат налог да се престане са радом и решење где морају да региструју привредни субјекат. Истиче да тек после тога могу да крену са радом.

"Оно што морају сви да знају, да не само свест људи који су радно ангажовани већ и послодаваца и савеза у овом случају, мора да буде на много вишем нивоу и да сарађује са инспекцијом рада", истиче Јоцић.

Осим казнене политике, важна је и стимулативна - смањење фискалних и парафискалних намета.

"Фирме избегавају да плаћају високе порезе и доприносе, праве договоре да им исплате мало више новца, али да немају средстава да их пријаве. Онда се ствара прећутни договор између послодавца и запосленог, где запослени има интерес да добије нешто више пара послодавцу да не плати порез држави, јер је он за ову ситуацију непримерено висок", истиче консултант Драгољуб Рајић.

Више инспектора једно је од решења за овај проблем. У Словенији готово 200 мобилних тимова инспектора контролишу да ли су сви радници пријављени. Осим тога, Словенци су смањили порезе и доприносе, поједноставили процедуре за пријављивање радника, а казне и за запослене и за послодавце иду и до 5.000 евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво