Штрајк у "Ратку Митровићу", чекајући зараде

Осим што нису исплаћиване, плате су, кажу радници предузећа "Ратко Митровић", и незаконито смањиване. Због неиздавања обрачунских листа за плате, Инспекција рада написала је прекршајну и кривичну пријаву директору, али од тада се ништа није променило, кажу радници.

Пре више од месец дана радници грађевинског предузећа "Ратко Митровић-Дедиње" ступили су у генерални штрајк због тога што им послодавац дугује 22 плате, отпремнине и јубиларне награде. Тада је директор Душан Басара рекао да ће за двадесетак дана продати објекат у Београду и исплатити заостале зараде, али то обећање није одржао. 

Радници који протестују кажу да више од пет месеци нису примили ништа од фирме и да им је угрожена егзистенција.

Мирјана Старчевић, грађевински техничар каже да њеној породици прети искључење воде и струје, а детету недостају основне ствари за школу. 
Протестовали су пред Владом Србије, а подржали су их у министарствима рада и грађевинарства. Траже смену директора, који им је више пута обећавао исплату заосталих плата.

Председник синдиката "Ратко Митровић-Дедиње" каже да је директор и екипи РТС-а која је била пре више од месец дана у посети фабрици рекао да ће исплаттити зараде за 15 до 20 дана, али да од тога, како истиче, нема ништа. 

"Дакле он је и вас обмануо као што је и нас обмањивао три године уназад. Веровали смо му, веровали, али од тога нема ништа", каже Милан Николић. 

Осим што нису исплаћиване, плате су, кажу радници, и незаконито смањиване. Када је указала на неправилности у обрачуну зарада, Мирјана Паројчић смењена је са места техничког директора.

Мирјана Паројчић, бивши техички директор "Ратко Митровић-Дедиње" каже да је директор ретроактивно смањивао плате.  "Ја сам то указивала и ја сам истог тренутка била смењена и санкције су уследиле због тога, због моје непослушности", каже Паројчићева.

Због неплаћених комуналија, радничком смештају фирме у Добановцима искључена је струја и вода. Нађен је купац за део имовине предузећа, и до краја недеље радници ће добити три плате, рекао нам је, телефоном, директор.

"Ако постоји тај купац дајте званично да га објавимо, нека се легитимише да знамо ко је, да се смиримо јер овде видите да су егзистенцијална права људи угрожена. Ми имамо колеге у Добановцима који немају струју и воду, морамо сада и приватним везама да покушамо да то решимо, да укључимо ту струју", каже Никола Загорац, финансијски директор "Ратко Митровић - Дедиње".

Директор Душан Басара није дао изјаву РТС-у, јер је, каже, морао да иде у Нови Сад, где сутра продаје део имовине предузећа да би исплатио неколико зарада. Радници и даље остају у генералном штрајку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво