Ко и како утиче на независност судства

У извештају Дејвида Макалистера о Србији констатује се да се напредак не види у области владавине закона и независности судства. Министар правде поручује да је утицај извршне власти на судску свега пет одсто и позива се на истраживање Сведске банке. Тужиоци, међутим, имају своје проценте, а адвокати и судије своје.

Да је напредак слабо видљив, слаже се и министар правде. Даје и образложење: мора да се ради полако, смишљено и поступно. Лоцира и узрок.

"Један од узрока тог проблема лежи у чињеници да смо преко две деценије транзиције оптерећени ратовима, немаштином, политичким реструктурирањем целог друштва и правосуђе смо имали као жртву тих промена", рекао је министар правде Никола Селаковић.

Утицај - кључна је реч, али и проблем у српском правосуђу. Препознаје га и министар, али подсећа на прошлогодишње истраживање Светске банке које показује минималан утицај извршне власти.

Ипак, иако стоји да на рад тек пет одсто судија утичу нпр. министарства, сваки трећи је као утицајне навео неке политичаре. Високо су котиране колеге из суда и адвокати.

Не желећи да коментарише наведене податке, судија Апелационог суда објашњава шта се заправо догађа у пракси, а што се не види ни у једном истраживању.

"Обичај је да људи имају погрешну претпоставку - да је утицај то да вас неко позове телефоном или да од вас захтева неку услугу. Постоји нешто што се зове аутоцензура - када ми унапред видимо у медијима шта је неки политичар рекао о томе, у ком правцу би одређени случај требало да иде или у ком правцу не би требало да иде", сматра судија Апелационог суда Миша Мајић.

Адвокати себе не виде као одговорне за проблеме у раду судова. Адвокат Југослав Тинтор сматра да истраживање Светске банке не одражава реално стање ствари у Србији.

"Имајући у виду да сама тврдња да највећи утицај на судије имају адвокати - 40 одсто, и судско особље 40 одсто, то није реално. Морамо бити свесни да у српском правосуђу постоји аутоцензура - судије страхујући за свој положај сами процењују како би ваљало пресудити", наводи Тинтор. 

За тужиоце главни утицај је последица начина на који се бирају. Половина њих мисли да је за њихов избор пресудан утицај политичких странака, а сваки осми утицај пријатељских и рођачких веза. Да привредници, криминалци и тајкуни утичу на избор тужилаца, сматра три одсто тужилаца.

"У Уставу су установљена тела судске и тужилачке самоуправе, као што су Високи савет судства и Државно веће тужилаца. Њихове изборне чланове бира Скупштина, а по функцији су у тим телима и министар правде и председник скупштинског одбора за правосуђа, а то су политичари и омогућавају утицај извршне и законодавне власти на тужилаштво и судове", сматра Радован Лазић из Удружења тужилаца.

Подстрек из Брисела, нада је за целу струку. Борба за независно судство, оцењују, само је средство за постизање циља: враћање поверења грађана у судове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво