Сарадњом са компанијама до дуалног образовања

Министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и швајцарски амбасадор у Србији Жан Данијел Рух обишли су производне погоне компаније "Атлас" у Ужицу као подстицај за јавно-приватно партнерство између приватних компанија и средњих стручних школа и обуку ученика кроз рад.

Ученици у Техничкој школи који се буду образовали за нови профил – оператер за израду намештаја, који је промовисан, од наредне школске године обављаће стручну праксу у компанији "Атлас" и још шест компанија за производњу намештаја у Златиборском округу.

Они ће, како је предвиђено, два дана проводити у школи, а три на пракси, чиме би се кроз учење и рад омогућило запошљавање младих људи.

"Уз помоћ Владе Швајцарске за стручно образовање од следеће школске године отварамо нови образовни профил. Ученици ће праксу обављати у седам компанија које се баве производњом намештаја у овом крају", рекао је Вербић након обиласка погона компаније "Атлас".

Свако стручно образовање јесте дуално образовање које подразумева део образовања у школи, а други део на пракси у компанијама, истакао је министар, и додао да је то немогуће остварити без јавно-приватног партнерства.

"Важно је да се направи такво партнерство са компанијама", рекао је и додао да мора да постоји јавни сектор који ће да прими ђаке на праксу по угледу на Швајцарску.

Швајцарски амбасадор Жан Данијел Рух рекао је да верује да је будућност Србије у индустријској производњи и да је то један од великих потенцијала који није довољно искоришћен.

"Да би имали један моћан индустријски сектор у Србији неопходно је да имате квалификовану стручну радну снагу", рекао је Рух, и додао да оно што је видео у Ужицу представља велики сигнал да и у Србији ученици могу да уче и раде.

Швајцарска агенција за развој и сарадњу покренула је пилот пројекат запошљавања 500 људи, жена и младих у сектору производње намештаја кроз активно учешће приватног сектора у процесу образовања.

"Желимо да овај наш пројекат проширимо и на металски сектор и покажемо да верујемо у младе људе у Србији и будућност ваше привреде", поручио је Рух.

Директор компаније "Атлас" Живорад Јововић рекао је да занимања у производњи намештаја раније нису била популарна, али да је уверен да ће ученици и њихови родитељи у њима препознати своју шансу и да ће наредне генерације у овим компанијама "моћи да нађу парче хлеба".

Додао је да су реалне потребе компанија за производњу намештаја у Златиборском округу такве да ће наредних десетак генерација ученика Техничке школе моћи да нађу посао у њима.

Министар Вербић, амбасадор Рух и градоначелник Ужица Тихомир Петковић овом приликом обишли су и Техничку школу у Ужицу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво