Б92: Одлука о смени Гашића је важна политичка порука

Иницијатива премијера Александра Вучића да Народној скупштини предложи смену министра одбране Братислава Гашића је важна политичка порука свим предствницима власти да се према новинарима морају опходити са поштовањем које приличи значају функције коју обављају, саопштила je Телевизија Б92.

Премијер Александар Вучић је изјавио јуче да Гашић, након скандалозне изјаве упућене новинарки те телевизије Златији Лабовић, више не може да буде министар одбране.

Телевизија Б92 поздравља одлуку премијера и истиче да охрабрује и чињеница да порука долази са самог врха власти, што може да буде показатељ да је држава са декларативног залагања за права новинара прешла на дела.

"Новинари морају да буду заштићени од сваког вида притиска, омаловажавања, претњи и напада, те је у том смислу ово мали, али важан корак за почетак борбе за стварање повољнијег амбијента за рад новинара и генерално за слободу изражавања", наводи се у саопштењу.

Посебно се истиче да је важно да, како се наводи, ова држава и друштво јасно истакну шта мисле о сваком облику дискриминације.

"У Србији у 21. веку не би смело да буде места било каквој дисквалификацији људи по основу њиховог личног својства као што су пол, националност, вероисповест, политичко опредељење и слично. То нарочито важи за јавне иступе функционера, који као носиоци државне и политичке функције имају већу одговорност од других грађана", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да је уздржавање од било каквих сексистичких изјава нарочито важно у земљи у којој су од почетка године убијене 34 жене и где је насиље према женама свакодневна појава.

"Посебно истичемо да се Гашићев 'испад' догодио у време када око 1.700 организација из преко 100 држава света обележава '16 дана активизма против насиља над женама', указује се у саопштењу и додаје да због тога одлука премијера да смени министра одбране има и важан симболички значај, будући да шаље поруку да ће се држава обрачунати са овим видом насиља на „самом извору”, односно да ће санкционисати сваки вид дискриминације.

"Надамо се да овај гест председника владе представља само почетак у настојањима државе да пронађе и примени адекватне механизме којима ће се на прави начин санкционисати угрожавање Уставом загарантованих људских права грађана", саопштила је Телевизија Б92.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво