ХРВ: Процес регистрације миграната у Димитровграду спор

Организација за људска права Хјуман рајтс воч саопштила је да у прихватном центру у Димитровграду, на српско-бугарској граници, нема довољно капацитета за прихват тражилаца азила и да је процес регистрације корумпиран.

ХРВ је навео да у Димитровграду има више стотина миграната, али да прихватни центар има осам контејнeра у којима може да се смести око 80 људи.

Тражиоци азила, волонтери и групе на локалу тврде да је процес регистрације миграната корумпиран, рекла је истржитељка ХРВ-а Лидија Гал.

"Полиција ми је тражила новац како би убрзали процес регистрације. Тражили су да им платим 25 еvра, али ја немам више новца и чекам на свој ред за регистрацију већ седам дана. Неки мигранти који су јуче стигли, платили су полицији и већ су отишли", рекао је 22-годишњи Мохамед.

У извештају се наводи да више стотина Авганистанаца, који су блокирани у Димитровграду, пет дана чека на обавезну регистрацију приликом уласка у Србију и да без папира српских власти о извршеној регистрацији не могу да наставе путовање ка Хрватској, па потом ка земљама Западне Европе.

"Већ пет дана налазим се у Димитровграду, на зимском времену и без крова над главом. Не могу да спавам од хладноће, али ни из страха да нећу чути када полиција прозове мој број", рекао је 21-годишњи Ахмед.

У априлу ове године, ХРВ je објавио извештај о изнуђивању и малтретирању тражиоца азила и миграната на српским границама, као и о мањкавостима у процесу регистрације. Гал тврди да није могла да пронађе сведоке који би потврдили да је било физичког малтретитања миграната, али да се, осим тога, ситуација на српско-бугарској граници није променила на боље.

ХРВ је навео да Србија има обавезу пред међународним правом и као земља кандидат за чланство у ЕУ да обезбеди хумане услове за пријем тражилаца азила.

Власти у Србији морају да испуне обавезе, као и да помогну волонтерима који покушавају да ураде њихов посао. Такође, Србија мора да обезбеди тражиоцима азила брз и некорумпиран процес регистрације, наводи се у извештају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво