Конференција о избеглицама: Поправити законе о азилу

У борби са избегличком кризом, Србија би требало да унапреди законодавство из области давања азила, а Европска унија да заштити права и слободе избеглица и миганата како не би угрозила темеље на којем је настала, речено на конференцији Фридрих Нојман фондације посвећене избегличкој кризи у Европи.

Директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић сматра да Србија има поприлично успорен механизам за давање азила који би, како је нагласила, требало да буде бржи и флексибилнији због оних избеглица које желе да остану.

На панелу посвећеном успесима и неуспесима у борби са избегличком кризом Милић је навела да Србија мора да схвати да је јако важно да размењује безбедносне податаке са регионом.

"У Србији се не обрађују, не прикупљају и на технички начин не размењују подаци који су битни", сматра Милић.

Директорка Центра за евроатланске студије је указала и на проблем недовољне видљивости Уједињених нација и на примењивање њихових застарелих конвенција из времена када су безбедносни изазови били другачији него данас.

Иако избеглице на Србију гледају као на земљу транзита, она би требало да разради систем за добијање азила као што је и превиђено преговарачким поглављем 33, изјавио је амбасадор Немачке у Београду Аксел Дитман.

"У оквиру поглавља 33 стоји да Србија треба да разради систем за добијање азила што би могло да послужи као основа за избеглице да остану овде дугорочно", рекао је Дитман.

Немачки амбасадор је на панелу посвећеном стратегијама за борбу са избегличком кризом, истакао да је то вишедименизоналан проблем за чије је решење кључна сарадња са земљама Западног Балкана.

Подсетивши да су те земље понудиле да прихвате 50.000 избеглица, Дитман је истакао да је њихова прерасподела важна, али и да је неопходно да се обезбеди координација међу земљама у региону.

"Нема изолованог приступа том проблему", рекао је амбасадор и похвалио Србију због свог односа према избеглицама.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво