Маркице "Британске хероине Првог светског рата у Србији"

Амбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф и директор Јавног предузећа "Поштe Србије" Милан Кркобабић пустили су у оптицај шест поштанских маркица са ликовима британских хероина које су помагале српској војсци и народу у Првом светском рату.

Издање садржи маркице са ликовима шест Британки које су у Србији помагале војсци и народу у Великом рату, номиналне вредности 74 динара и три ФДЦ коверта првог дана.

Маркице "Британске хероине Првог светског рата у Србији" штампане су у тиражу од 10.000 примерака, а уметничка обрада поверена је академској сликарки Марини Калезић.

На маркицама су ликови једине жене официра српске војске из Велике Британије Флоре Сендс, припаднице Болнице шкотских жена Кетрин Стјуарт Макфејл, шкотске лекарке и прве жене одликоване Орденом белог орла Елси Инглис, психијатра Изабел Галовеј Хатон, активисткиње за права жена Евелин Хаверфилд, као и лекарке шкотског порекла Елизабет Рос.

Кркобабић је на свечаности у ПТТ музеју поводом пуштања у оптицај маркица рекао да је "Пошта Србије" на тај начин обележила стогодишњицу Првог светског рата и одала почаст овим женама.

Додао је да, иако живимо у "дигиталном времену", то не значи да су праве вредности заборављене и да је зато данас издата едиција посвећена Британкама – "хероинама Великог рата".

"На овај начин покушавамо да дамо матрицу понашања на који младе генерације могу да се угледају", рекао је Кркобабић.

Амбасадор Велике Британије у Београду Денис Киф рекао је да пуштање у оптицај поштанских маркица са ликом истакнутих Британки представља посебан начин да се заокружи друга година обележавања стогодишњице од Првог светског рата.

"Рат је тужан повод, али памтимо велике људе, њихова дела и вредности који нам данас служе као путоказ. У заједничкој историји Србије и Велике Британије више од 600 Британки радиле су у Србији као медицинске сестре, болничарке, административно особље...", рекао је Киф, додајући да Србија није заборавила те жене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво