Неисправна вода за пиће у појединим школама у Мачви

Проблеми Мачвана са загађењем воде за пиће се настављају. После Совљака, Црне Баре и Глоговца где је још на снази ванредна ситуација, анализе воде у школама у Клењу и Дубљу показале су да је због присуства фекалних бактерија неисправна за пиће.

Основци из Клења од почетка школске године воду користе само за прање руку. Хигијена им је постала најважнији предмет, а куповина флаширане воде свакога дана додатни намет на кућни буџет.

Да заштите здравље деце и запослених, руководство школе затражило је од локалне самоправе у Богатићу да обезбеди опрему за сталну дезинфекцију воде.

"Сва деца су обавештена о постојећем проблему и о томе се прича свакодневно. Сада очекујемо да се угради опрема за дезинфекцију воде", каже директорка Основне школе "Лаза Лазаревић" из Клења Драгана Којић.

У селу свако домаћинство има две или три септичке јаме, па присуство бактерије ешерихије коли у води стручњаке није изненадило. На срећу, здравствених тегоба деца нису имала, а родитељи са нестрпљењем очекују уградњу филтера.

"Веома смо забринути, шта друго, него да подржимо овај пројекат", истиче родитељ Драган Јошић.

А родитељ Јелена Поповић каже да је било крајње време да се нешто уради како би деца могла да имају наставу у бољим условима.

На права детета указали су и представници покрета Зелени Србије, јер како наводе, ђаци четири месеца воду доносе од куће, неки и из сопствених бунара која је такође сумњиве исправности.

"Предлажемо краткорочно решење, да се деци обезбеди здрава, чиста пијаћа вода а од локалне самоуправе тражимо да се обавеже да у што краћем року пронађе трајно решење", каже председник покрета "Зелени Србије" Богатић Александар Фирауновић.

Фекалним бактеријама загађена је вода и у основној школи у Дубљу, док је у Бадовинцима проблем решен у априлу, уградњом филтера.

"За сада пратимо налазе и анализе и тражимо решења. У сталном смо контакту са
директорима школа али мислим да то није решење. Трајно решење је завршетак водоводне и канализационе мреже на читавој територији општине Богатић", сматра начелник Општинског штаба за ванредне ситуације у Богатићу Мирољуб Станић.

Због прекомерне употребе вештачких ђубрива на њивама, у овдашњим селима, вода је загађена и нитратима, а процењује се да је Мачва једно од најбогатијих изворишта чисте воде на дубини од 70 метара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво