Савет Европе поново о бебама несталим у Србији

Комитет министара Савета Европе разматра у Стразбуру спровођење пресуда и одлука Европског суда за људска права међу којима је и случај беба несталих у Србији.

Једна од тачака на дневном реду састанка који је почео данас и траје до 10. децембра јесте и кашњење Србије у извршењу пресуде З. Јовановић против Србије (случај бебе несталих из породилишта у Србији), наводи се у саопштењу ове паневропске организације.

Европски суд за људска права пресудио је у марту 2013. године да Србија мора да исплати Зорици Јовановић 10.000 евра одштете и да јој обезбеди све информације о њеном новорођенчету које је нестало из породилишта у Ћуприји пре више од 30 година.

Исти модел примењиваће се на више стотина случајева нестанка беба из породилишта у Србији. Рок за извршење пресуде у случају Зорице Јовановић био је 9. октобар 2014. године.

Поред Србије, Комитет министара Савета Европе на састанку од 8. до 10. децембра разматраће докле се стигло са извршењем пресуда које се тичу Албаније, Азербејџана, Белгије, Француске, Грчке, Мађарске, Италије, Литваније, Молдавије, Македоније, Пољске, Русије, Турске, Украјине, Велике Британије.

Све земље чланице СЕ обавезне су да испуњавају пресуде Европског суда за људска права у Стразбуру.

Уколико извршно тело СЕ утврди да нека земља континуирано не приступа извршењу пресуда она се може суочити са различитим врстама санкција и политичког притиска, од слабљења утицаја у СЕ до избацивања из ове организације.

Извршење пресуда Суда у Стразбуру може постати и један од услова на путу Србије у ЕУ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво