Пословања јавних предузећа под велом тајне

У Србији је теже доћи до информација о пословању јавних предузећа него о раду државних органа. Повереник за информације од јавног значаја каже да у 94 одсто случајева они који се њему жале добију тражене податке, али да је код јавних предузећа тај проценат испод 80 процената. Из Владе најављују обуку одговорних за достављање података, а до лета измене Закона о доступности информација од јавног значаја.

Зато што нису хтели да дају тражене податке, јавна предузећа су 300 пута кажњена, најчешће "Телеком", "Србијагас", "Железнице" и ЕПС. Укупно су кажњени са 20 милиона динара.

"Све казне које се не плаћају својим већ јавним парама плаћају се лако, а међу информацијама које су прикривене има много већих износа. Имате ситуацију да државно предузеће попут 'Галенике' својевремено за које су грађени преузели, држава Србија преузела да гарантује за њих обавезе од неколико десетина милиона евра, то предузеће узима за право да од грађана Србије крије да је оно истовремено спонзор професионалног фудбалског клуба са износима већим од 20 милиона динара", каже повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић.

Кад ни после казне предузеће не достави тражене информације, Министарство државне управе требало би да покрене прекршајни поступак што се, каже повереник, дешава само повремено.

"Ми смо у овој години предузели одређене кораке, поднели смо прекршајне пријаве против 'Србијагаса' и 'Железница' и идеја за идућу годину је да упозоримо та јавна предузећа и организујемо обуку", напомиње државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић.

Обука неће да шкоди, кажу упућени, али оцењују да је проблем то што Влада недовољно контролише пословање јавних предузећа.

"Вероватно зато што су јавна предузећа и даље продужена рука партијске машинерије, а не у потпуности институције које функционишу у јавном интересу и где су руководиоци именовани на конкурсима", каже Немања Ненадић из "Транспарентности Србија".

"Таман посла да Влада прикрива пословање јавних предузећа него мислим да је ту већи проблем обученост људи, компликованост захтева самих странака и што није у питању лична одговорност", каже Жељко Ожеговић.

Радна група мења Закон о доступности информација од јавног значаја, а да ли ће бити појачана лична одговорност директора – требало би да се зна у јуну, до када би нови пропис требало да буде готов.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије