Адвокати траже ефикасније решавање напада на колеге

Испред седишта виших судова, адвокати су протестовали због напада на њихове колеге. Повод је прошлонедељно рањавање адвоката Владимира Зрелца у центру Београда, који је и даље критично. Адвокатска комора Србије предлаже да с надлежним државним органима формира заједничку комисију која би се бавила таквим случајевима.

Представници Адвокатске коморе Београда разговарали су с министром унутрашњих послова о мерама које полиција предузима у решавању напада на адвокате.

За 15 година, нападнут је 41 адвокат. У Адвокатској комори Србије кажу да су само два случаја решена.

Адвокат Виолета Бојовић сматра да су адвокати, односно њихова безбедност при обављању делатности, угрожени и да се појављују као глинени голубови наспрам лица која су из неке криминогене средине, који су можда и психички лабилни.

Адвокати тврде да је њихов колега Владимир Зрелец пре рањавања упозорио надлежне да га прате, чак и на кога сумња, али да ништа није учињено. Од надлежних траже информације о нападима на све колеге.

"Информације где су маљем ударани у главу, где је на њих пуцано, где им је бацана киселина у очи, где су тучени, пребијани, те информације је могуће добити само ако се оформи заједнички тим између надлежних органа и адвокатуре а иза тога да стане Влада", каже Драгољуб Ђорђевић из Адвокатске коморе Србије. 

О нападима на адвокате, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је с представницима Адвокатске коморе Београда. Договорено је да се у полицији одреди особа за комуникацију с адвокатима, како би их извештавала о напретку истрага напада на адвокате и превентивним акцијама.

"Каже се да нико није изнад закона, али претпостављам и сматрам да ни живот адвоката не би требало да буде изван закона. Нама не треба официр за везу, нама треба цела јединица", каже адвокат Зора Добричанин Никодиновић.

Протест адвоката подржава Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца. Адвокати апелују на медије да их не поистовећују с њиховим клијентима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије