Гашић: Проблем дневница ветерана на правосудним органима

Министар одбране Братислав Гашић каже да проблем ветерана траје од 1999. године и да је проблем неисплаћених дневница у надлежности правосудних органа.

"Што се тиче дневница резервистима, ту је у задњих 16 година било разноразних и судских одлука, захтева. Дневнице су биле исплаћене некима и више него што је било по закону. Некима нису биле исплаћене. Наравно то је на правосудним органима, није на Министарству одбране да о томе доноси свој суд и да исплаћује дневнице", рекао је Гашић новинарима у Београду, приликом обележавања Дана ветерана.

Према његовим речима, проблем ветерана траје од 1999. године.

"Неке власти су обећавале и доносиле одређене одлуке у предизборним циклусима, а затим заборавиле на своја обећања. Ова власт води другачију политику. Разговарамо са њима и договарамо се. Није лако, ако неко остави из јануара 2008. године, 24 милијарде које морате да исплатите. Морате да их зарадите, да их нађете да би тим војним пензионерима који то заслужују, јер је то законска обавеза да морате да исплатите", напоменуо је Гашић.

Гашић је рекао да удружења ветерана по први пут имају добар дијалог са Министарством одбране.

"Сређујемо простор у Дому војске где ће имати свој простор, где ће бити плаћени сви трошкови. Први пут разговарају са нама. Учествују на пројектима. Сваке године издвајамо један део средстава за њихове пројекте", навео је министар одбране.

Десет ратних ветерана из Војводине поднело је у септембру Вишем суду у Новом Саду тужбу против државе Србије због дискриминације у исплати ратних дневница.

Њихов правни заступник Срђан Алексић рекао је да су тужбе поднете на основу Закона о забрани дискриминације и додао да је бивша Повереница за равноправност утврдила да је држава дискриминисала ратне ветеране, о чему је обавестила и Владу Србије и Европски суд за људска права у Стразбуру.

Алексић је подсетио даје Влада Србије још 17. јануара 2008. године "под плаштом социјалне помоћи" исплатила ратне дневнице за 10.000 ратних ветерана из пет општина: Куршумлије, Блаца, Житорађе, Прокупља и Дољевца, док ветеранима из свих осталих општина у Србији није исплатила ратне дневнице.

Ветерани траже усвајање закона о правима ратних ветерана и чланова њихових породица.

Споменице за допринос војној паради 

Министар је на пријему за представнике ветерана у Великој ратној сали Старог Генералштаба, који је приредио са начелником Генералштаба Љубишом Диковићем, свечано уручио и 23 војне споменице за допринос реализацији војне параде "Београд 2014 - Корак победника" члановима Свечаног и Организационог одбора за обележавање 70 година од ослобођења Београда и три захвалнице Министарства одбране удружењима од значаја за систем одбране.

Захвалнице су добили Клуб адмирала и генерала Србије, Удружење војних пензионера Србије и Удружење ратних добровољаца.
Војне споменице су добили и градначелник Београда Синиша Мали и градски менаджер Горан Весић.

Гашић је том приликом истакао да је данашњи празник прилика да за подсећање на славна дела хероја из ослободилачких ратова, посебно на победе и страдања у Првом светском рату, као и голготу и васкрс српске војске која је, како је рекао, јуришала на челу савезничке колоне од Солунског фронта до коначног ослобођења.

"Надахнути њиховим делима, изабрали смо овај дан да укажемо част онима који су нам помогли да организујемо војну параду 'Корак победника' и да Војску Србије прикажемо достојну српског ратника и хероја", рекао је Гашић.

Према његовим речима, један од дана када је с поносом целом свету показана Србија јесте одржавање војне параде "Корак победника".

"После 29 године од претходне параде, тога дана на улицама слободарског Београда приказана је модерна оружана сила, која је показала да је способна и спремна да заштити своју државу и сваког њеног грађанина", рекао је министар одбране.

Додао је да Србија своју посвећеност миру потврђује и учешћем у мировним операцијама, као и да постоји развијена војна сарадња са више од 60 држава широм света.

"Настојимо да учимо од најбољих, али и да потврдимо да је Србија поуздан и предвидљив партнер на регионалном и глобалном нивоу", рекао је Гашић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије