Санитетско возило за породилиште у Пасјану

Представници Канцеларије за Косово и Метохију донирали су санитетско возило за потребе породилишта у Пасјану, у Косовском поморављу.

Заменик директора Канцеларије за КиМ Жељко Јовић рекао је да је та донација још један одлучан гест и јасна намера Србије да настави са подршком српском народу Косову и Метохији и покушај да максимално увећа здравствене капацитете у покрајини. 

"Подсетићу вас да је пре непуних годину дана премијер Аександар Вучић свечано отворио ово гинеколошко-акушерско одељење Здравственог центра Гњилане у Пасјану. Том приликом су донирана значајна средства и опрема који су омогућили да ово одељење постане, у здравственом смислу, препознатљиво не само у Поморављу већ и шире", рекао је Јовић.

Према његовим речима, протеклих месеци је координираним и марљивим радом надлежних служби Владе Србије, службеника Канцеларије за КиМ и Министарства здравља, других институција и појединаца подигнут степен здравствене заштите на КиМ. 

"Највећи резултат је ово што сте могли да видите унутар одељења, бебе, породиље које су насмејане и срећне. Само у последња три месеца у овом објекту рођено је 14 здравих беба. Мислим да је то потврда да наш заједнички рад увек има добар резултат", рекао је Јовић.

В. д. директора  Здравственог центра др Зоран Перић се Канцеларији за КиМ, Министарсву здравља и премијеру Вучићу захвалио на донацији и додао да је премијер пре око годину дана препознао потребу да породилиште у Пасјану буде отворено.

"Отврањем једног оваквог објекта ми смо само учврстили наше темеље опстанка на овим просторима. Овај објекат служи свима у Косовском поморављу и Косову. Хвала на донацији овог санитетског возила", рекао је Перић.

Након обиласка породилишта, Јовић и такође заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев обишли су ученике и наставнике у О.Ш. "Миладин Поповић", издвојеном одељењу Гимназије "Шилово" и Медицинској школи "Велико Ропотово", које се налазе у заједничком објекту у непосредној близини породилишта. 

За ученике ове три школе, основне коју похађа 204 ђака и две средње школе у коју иде 120 ученика, Канцеларија за КиМ обезбеђује превоз из удаљених села.

Након Пасјана, Козарев и Јовић заједно са министром за повратак и заједнице Далибором Јевтићем посетили су Горње Кусце, место које представља највећу српску средину у Косовском Поморављу и које је административни центар Привременог органа општине Гњилане.

Том приликом разговорали су са запосленима, а посетили су и Велибора Петровића, ученика другог разреда средње музичке школе "Стеван Христић", кога су Албанци напали пре неколико недеља.

"Незапосленост највећи проблем у Косовском поморављу"

Највећи проблем у Косовском поморављу је незапосленост, због чега је један број младих отишао у иностранство, изјавио је градоначелник Партеша Драган Николић.

Додао је да је запослење главни проблем на којем треба да се ради и који треба да се решава, а отварање нових радних места ће омогућити даљу надградњу те општине и Косовског поморавља.

"Желео бих да позовем све, укључујући и Канцеларију за КиМ, али и међународне организације, да се максимално у предстојећем периоду усредсредимо на отварање нових радних места, потребно је да се сви сконцертишемо на овај проблем и да га заједнички решавамо", рекао је Николић.  

Подсетио је да у Косовском поморављу живи око 35.000 Срба и да је минулих година један број младих из тог дела Косова отишао због лоше економске ситуације у Западну Европу, у потрази за бољим животом. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара