Прелиминарни резултати тужилачких избора за ДВТ

Изборна комисија Државног већа тужилаца објавила је имена шест кандидата за нове чланове тог тела који су на тужилачким изборима добили највећи број гласова својих колега. То су Горан Илић, Радован Лазић, Станислав Дукић, Светлана Ненадић и Сандра Кулезић и Татјана Лагумџија.

До закључења гласања Изборној комисији није достављен ниједан приговор због повреде изборног права у току избора или неправилности у току предлагања кандидата односно избора, напомиње се у саопштењу Изборне комисије ДВТ достављеног Танјугу.

Такође се истиче да ће коначни резултати са тачним бројем гласова по свим кандидационим листама бити објављени након истека рока предвиђеног Одлуком о изборним радњама и роковима од 9. октобра, односно након доставе Записника о утврђивању резултата избора ДВТ 4. децембра у 15 сати.

На бирачким местима током гласања које је одржано на свих 17 бирачких места од 8 до 13 сати били су присутни посматрачи из Удружења јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије и Мисије ОЕБС у Србији.

Изборна комисија је напоменула да је од укупног броја од 656 гласача по кандидационим листама за Републичко јавно тужилаштво (РЈТ), апелациона јавна тужилаштва, Тужилаштво за организовани криминал и Тужилаштво за ратне злочине, виша јавна тужилаштва и основна јавна тужилаштва на тужилачке изборе изашло 611, односно 93,14 одсто.

На кандидационој листи за јавна тужилаштва са територија аутономних покрајина од 150 уписаних бирача изашло је њих 135, односно 90 одсто.

На овим изборима носиоци јавнотужилачке функције бирају шест кандидата за чланове ДВТ-а из реда јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца и то једног из РЈТ, једног из апелационих јавних тужилаштава, Тужилаштва за организовани криминал и Тужилаштва за ратне злочине, једног из виших јавних тужилаштава, два из основних јавних тужилаштава и једног из јавних тужилаштава са територија аутономних покрајина.

Према прелиминарним резултатима за листу кандидата за РЈТ од укупно изашлих 100 одсто бирача највећи број гласова је добио Горан Илић.

За листу кандидата за апелациона јавна тужилаштва, Тужилаштво за ратне злочине и Тужилаштво за организовани криминал од укупно изашлих 96,2 одсто бирача највећи број гласова је добио Радован Лазић, док је Станислав Дукић добио највећи број гласова за листу кандидата за виша јавна тужилаштва.

За листу кандидата за основна јавна тужилаштва од укупно изашлих 90,86 одсто бирача највећи број гласова су добили кандидати Светлана Ненадић и Сандра Кулезић, а за листу кандидата за јавна тужилаштва са територије Аутономних покрајина од укупно изашлих 90,66 одсто бирача највећи број гласова је добио кандидат Татјана Лагумџија.

Након окончаног изборног поступка и утврђених резултата избора, ДВТ ће добити шест чланова из реда јавнотужилачке организације.

Њихов мандат почиње по истеку мандата чланова из садашњег састава тог највишег тужилачког тела, односно 5. априла 2016. године, напомиње се у саопштењу.

Поред изборних чланова ДВТ-а, у његовом саставу су и министар правде, републички јавни тужилац, представици адвокатуре, скупштине и правног факултета.

Судијски избори за чланове Високог савета судства из реда судија одржаће се 25. децембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара