Бољевић: Нису усвојени предлози за фер избор судија у ВСС

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић изјавила је да бројне сугестије и захтеви Друштва у вези са изборима за нови састав Високог савета судства нису усвојени и да се ти избори одвијају по истим правилима као 2011. године.

Драгана Бољевић је рекла да није уређено одговарајуће представљање кандидата под једнаким условима, нити је законом омогућено струковним удружењима судија, за разлику од других земаља, да предложе кандидате.

"Ништа од бројних сугестија и захтева Друштва није усвојено тако да судије и даље нису представљене на најшири начин и и даље ће се гласови расипати због непостојања двокружног система", рекла је Бољевић у писму упућеном колегама.

На изборе ће, сматра, нарочито негативно утицати то што тајност гласања није обезбеђена гласањем на највише четири места - у седиштима апелација и што и даље, изборно тело не чине све судије.

Бољевић сматра да наведени недостаци не обезбеђују једнаке и фер услове за све кандидате, нити им обезбеђују, као ни наредном саставу ВСС, потребан легитимитет.

"Ипак, судије су саме одговорне за своју професионалну будућност и зато Друштво није позвало судије да не учествују у изборима", рекла је Бољевић.

Како је навела, одлука о томе коме ће од кандидата судија поверити глас треба да буде заснована на изборном програму кандидата и ставовима израженим приликом представљања о најважнијим питањима за судство, али и на његовом досадашњем личном и професионалном понашању.

Чланови ВСС, истакла је, треба да буду бирани на основу стручности, искуства, разумевања правосуђа, способности да размењују мишљења и аргументе, схватања независности судија и судства и залагања за те вредности.

Бољевић је у име друштва позвала сваког судију који се одлучи да учествује на изборима да подржи најбоље кандидате, били они чланови Друштва судија или не, а који задовољавају наведене критеријуме и уживају углед и поверење колега.

Избори за чланове ВСС спроводе се јер истичу мандати актуелним члановима тог тела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије