Откривено 30 жžртава трговине људима у 2015. години

Током ове године идентификовано је око 30 жртава трговине људима у Србији, што је знатно мање него претходних година, кажу у организацији "Астра" уочи Међународног дана укидања ропства. Међутим, поставља сепитање да ли је смањен број жртава или се оне не препознају.

Држава је учинила извесне напоре за успостављање ефикаснијег система за борбу против трговине људима, као и заштите жртава, али је остало још доста простора за унапређивање механизама у свим аспектима овог друштвеног проблема, наводи "Астра" у саопштењу.

Како пише, најдоминатнији облик трговине људима је сексуална експлоатација и њој су изложене жене и деца.

Та организација, међутим, подвлачи да се ипак јавља дилема да ли недостаје проактиван приступ у препознавању жртава трговине људима или је број жртава заиста смањен.

"То питање је посебно актуелно током избегличке кризе и због рањивости избеглица које се, бежећи од рата, насиља, сиромаштва, излажу ризику да буду преварени, злостављани, експлоатисани", истиче "Астра".

Како се наводи, додатни проблем у целокупној избегличкој кризи јесте идентификација избеглица јер још увек не постоје јасни индикатори трговине људима, а ни запослени који су у директном контакту са избеглицама нису довољно обучени за реаговање у оваквим ситуацијама.

Истина је да се у овом тренутку избеглице не задржавају довољно дуго у нашој земљи како би се процес идентификације завршио у потпуности, а избеглице су најчешће особе које долазе из земаља у чије институције немају поверење, што често доводи до одбијања сарадње и са нашим институцијама.

"Астра" наводи да Србија мора да буде спремна на промене у трендовима избегличког кретања, пре свега на њихово дуже задржавање у нашој земљи које се очекује, и да развије програме интеграције који формално јесу саставни део азилног система, али у пракси не постоје, као и капацитете за помоћ и заштиту особа за које се сумња да су преживели или доживљавају било који вид експлоатације.

У оквиру кампање 16 дана активизма, "Астра" ће заједно са осам организација чланица националне Антитрафикинг мреже организовати две заједничке уличне акције, у среду 2. децембра у Вршцу и Власотинцу и у четвртак 10. децембра у Зрењанину.

Већ 30 година се 2. децембар обележава као Међународни дан укидања ропства у знак сећања на Конвенцију о сузбијању трговине људима и о експлоатацији проституције других лица коју су Уједињене нације донеле 1949. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије