Сваки трећи заражени не зна да има ХИВ

Са ХИВ вирусом у свету живи око 35 милиона људи, што је за петину више него пре 10 година, упозоравају стручњаци на Светски дан борбе против сиде. Процењује се да у Европи два и по милиона људи живи са тим вирусом, али да сваки трећи заражени не зна да има ХИВ. Број оболелих расте и у Србији.

Први случајеви ХИВ инфекције у свету регистровани су 1981. године, а у Србији четири године касније. Тада научници и лекари нису ни слутили колико ће ова болест узети маха и колико ће бити тешко да се пронађе лек за њу. Излечење ни данас није могуће, али је, захваљујући савременој терапији, ХИВ постала болест са којом се живи.

"Пре 20 година је почела та нова ера код које је инаугурисана терапија и која се примењује и данас. И за то време, показало се да ХИВ не мора бити смртоносна инфекција. Са њом човек живи, лечи се и можда умре од нечег другог", каже доктор Ђорђе Јевтовић са Клинике за инфективне болести КЦС.

"ХИВ се врло често везује са одређено - ризично понашање. Они су табу и постоји јако велика стигма, јако велико незнање. Онда се људи сусрећу са разним видовима дискриминације: на послу, у окружењу, постоје здравствени проблеми, не знају да се са терапијом данас живи цео живот, без проблема", каже Раде Кузмановић из "Q клуба".

У Србији има око две хиљаде оболелих, три хиљаде инфицираних, а око хиљаду људи и не зна да има ХИВ.

"ХИВ-а у Србији има, инфекције још увек има и оно што карактерише ову годину, јесте пораст, значајно већи проценат новооткривених у односу на претходне године и то ХИВ инфицираних особа у популацији оних група људи које имају ризично понашање. То су пре свега незаштићени сексуални односи, мушкарци који имају односе са другим мушкарцима, и то је концентрована епидемија која сада тиња", објашњава директор Инстинтута "Батут" Драган Илић.

ХИВ се преноси незаштићеним сексуалним односом, преко заражене крви и са инфициране мајке на дете.

Не преноси се додиром, загрљајем, кашљањем или кијањем. Превентива су заштићени сексуални односи, а ако сумњате да сте се ризично понашали, тестирајте се.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије