Грађански законик, како ће се наплаћивати штета

Од готово 3.000 одредаба преднацрта Грађанског законика, трећина дефинише области живота које нису уређене законом. Међу њима су и одредбе које уређују накнаду штете – материјалне и нематеријалне. Колико је тај сегмент Законика битан показује податак да се четвртина парница у Србији води управо за накнаду штете. У случају терористичког напада, демонстрација и нереда на спортским догађајима писци преднацрта предлажу проширење одговорности.

На јавној расправи у Апелационом суду у Крагујевцу струка је разматрала тај сегмент најважнијег прописа који би Србија требало да добије следеће године.

Ако се уруши зграда, падне неки њен део или фасада, повређеном ће штету наплатити власник зграде или стана са којег је отпао део фасаде или бетона. Исти случај је и приликом напада животиње. Накнаду оштећеном плаћа власник пса, осим ако не докаже да је све учинио да тај напад спречи.

У случају терористичког напада, демонстрација и нереда на спортским догађајима, према важећем закону, штету плаћа држава, а писци преднацрта предлажу проширење одговорности.

Секретар Комисије за израду Грађанског законика Ратомир Слијепчевић каже да је новина у томе што се сада проширује и штити имовина правних лица, поред физичких лица.

"Друга новина која је значајна и долази из међународног права – да када лице које је у таквим манифестацијама и терористичким актима изгубило живот или је телесно оштећено, сва лица која су изгубила издржавање, због тога имају право на издржавање, односно да држава то надокнади", каже Слијепчевић.

Држава ће накнадно морати да наплати средства од онога ко је штету причинио, а чија се кривица докаже. Досадашња пракса да се нечија кривица претпоставља – мења се. Убудуће ће се доказивати.

"Све елементе одговорности треба да докаже оштећени, а то није увек лако. Оштећени треба да докаже и да му је Петар проузроковао штету и да је он оштећени штету претрпео и да је Петар крив за проузроковану штету", објашњава Миодраг Орлић, члан Комисије за израду Грађанског законика.

Професије од већег јавног значаја имаће посебан третман. Лекарске грешке – већу тежину, а већа одговорност тражиће се и од медицинског особља, ветеринара, инжењера, архитеката, јавних бележника, извршитеља, адвоката.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се