УНС: ТВ "Пинк", Драган Ј. Вучићевић и "Курир" грубо прекршили Кодекс новинара

Удружење новинара Србије осудило је изношење у јавност наводне медицинске документације о некадашњем директору "Курира" Александру Корницу у програму ТВ "Пинк" и објављивање видео-снимка његовог телефонског разговора на сајту "Курира", у којем се јасно види да је Корниц злоупотребљен сугерисаним питањима.

У саопштењу, УНС је навео да је главни уредник листа Информер Драган Ј. Вучићевић јуче у јутарњем програму ТВ Пинк показао наводну отпусну листу из Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" са навођењем дијагнозе Александра Корница.

УНС је додао да је недопустиво изношење личних података особа и подсетио да је по Кодексу новинара Србије, новинар дужан да поштује приватност, достојанство и интегритет људи о којима говори.

Удружење је подсетило да се подаци из приватног живота јавних личности могу износити само уколико је то у интересу јавности, али се и тада морају изнети тако да заштите интегритет личности о којој је реч.

Такође, УНС истиче да новинари у прикупљању информација, фотографија, докумената, звучних и видео записа, морају да користе искључиво часна средства. Објављивање медицинске документације представља грубо кршење новинарске етике и кршење члана 146. Кривичног законика.

УНС је поново позвао новинаре и медије на поштовање Кодекса при изношењу података и извештавању, нарочито у међусобним оптужбама.

"Сви медијски сукоби у чијој су позадини корупција, криминал и нетранспарентно уређивање и вођење медија морају бити решавани тако да за негативне последице незаконитих радњи треба да трпе последице њихови виновници, а не новинари и медијски радници", оценио је УНС.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво