Нови стандарди за киоске у Београду

Скупштина града усвојила је стандарде који прописују нови изглед киоска у престоници, испред којих убудуће неће стајати фрижидери за сладолед и пиће. Домаћинства која имају старије објекте, 2016. године ће плаћати мањи порез, одлучила Скупштина града.

Према изменама Одлуке о постављању привремених објеката на територији града, уводи се стандардизација изгледа трафика, што значи да ће постојати само један тип на територији града, у различитим величинама, међу којима ће највећи имати 10,5 квадрата.

Три централне општине - Савски венац, Врачар и Стари град ту одлуку ће морати да спроведу до краја следеће године, а осталим општинама се оставља рок до краја 2018. године.

Фрижидери за сладолед и за пића више неће моћи да стоје испред киоска, већ само у њему..

Предложено је да се тип, величина, изглед и друге карактеристике киоска и мањег монтажног објекта утврђују актима, које доноси градоначелник, и то, једним актом за киоске који ће се постављати на подручју три централне општине - Врачар, Савски венац и Стари град, и другим актом за киоске и мање монтажне објекте које ће бити постављани на подручју осталих општина.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да су наведене одлуке део напора Скупштине града да уведе ред у граду, односно да се утврди шта може да се поставља на улицама и где могу да стоје тезге и привремени објекти.

Градоначелник, додао је Весић, доноси правилник који ће уредити тип и величину објеката, а једна врста киоска важиће за Врачар, Савски венац и Стари град, док ће за осталих 14 општина постојати још два типа киоска.

"Идеја је да се прекине са праксом да киосци имају по пет, шест фрижидера, као на вашару. Више нећемо имати ситуацију да неко добије киоск и заузме још толики простор око киоска", навео је Весић.

На територији три централне општине, додао је, неће више бити могуће постављање тезги, осим када су у питању манифестације привременог карактера.

"Тиме дајемо значајан допринос увођењу реда у центар града", објаснио је Весић.

Подсетио је и да су раније донете одлуке да на три централне градске општине буду укинуте затворене баште и да се уведе јединствена боја сунцобрана, а све како би Београд почео да личи на прави европски град и "да у граду не би имали све и свашта".

Градски менаџер је подсетио и да је почело претварање центра града у пешачку зону, да се ове године ради улица Вука Караџића, а да ће се затим радити Обилићев венац и улица Цара Лазара, како би у наредних пет година центар града био претворен у пешачку зону.

Одборник ДС-а Зоран Алимпић је критиковао што се мењају одлуке које су два пута до сада мењане, између осталог, наводећи да сумња да ће градоначелник у предвиђеном року донети потребан правилник, јер то није урадио претходних пута.

"Сада општине делимо на две групе, за три централне се уводе једна правила, а за преосталих 14 друга", навео је Алимпић.

Алимпић је оценио и да се одлуком да величина киоска буде 10,5 квадрата, уместо досадшњих 9,5 квадратних меетара, фаворизују поједини произвођачи.

Мањи порез на имовину за старе куће и станове

Домаћинства која имају старије објекте, 2016. године ће плаћати мањи порез, одлучила је данас Скупштина града, која је изменила и границе појединих зона па ће тако житељи делова Чукарице, Новог Београда, Звездаре и Сурчина убудуће бити у ниже рангираној зони и плаћати мањи порез на имовину.

Изменом Одлуке о висини стопе амортизације, повећана је годишња стопа амортизације са 0,8 на један одсто, колико може максимално да износи по закону, за објекте обвезника који не воде пословне књиге - физичка лица.

Максимално укупно умањење пореске основице по основу амортизације остаје 40 одсто, колико је и прописано Законом о порезима на имовину.

Шеф Одборничке групе ДС-а Балша Божовић рекао је да повећање стопе амортизације са 0,8 на један одсто грађанима неће донети ништа, односно да ће евентуално довести до смањења пореза за 100 до 200 динара и то не за све грађане.

"Висина стопе амортизације не утиче на живот грађана, то је само демагогија. Неки морају да продају куће и станове да би могли да живе и плате порез који им је превисок, што многе од њих тера да беже из Београда", рекао је Божовић тврдећи да се порез смањује углавном у деловима града где СНС има гласаче.

У том контексту, Божовић је најавио да ће ДС предложити нови Закон о порезу на имовину који ће предвиђати укидање пореза на стан у којем неко живи.

Одборник Самосталног ДСС-а Небојша Бакарец поручио је демократама да "немају морално право" да излазе за говорницу по неким тачкама, као што су Београд на води, комуналне теме".

"Чули смо да ће ДС предложити укидање пореза на стан, а након 13 година власти у Београду и девет у Србији, нису то спровели. Обећавају то сад кад су опозиција и знају да је немогуће и то је лицемерно", рекао је Бакарец.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се