Шабић: Надзор у "Лази Лазаравићу" због изношења података

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић наложио је покретање поступка надзора у Клиници за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић" због, како је навео, противуставног изношења личних података о здравственом стању грађанина А. К. у емисији "ТВ Пинк".

Родољуб Шабић упозорава да је и Уставом забрањена и кажњива употреба података о личности изван сврхе за коју су прикупљени. Изузетак може бити, како је навео, ако су подаци изнети за потребе кривичног поступка или заштите државне безбедности.

"Дакле, само надлежни органи имају право и дужност да се баве и обрадом личних података прикупљених од стране других субјеката у друге сврхе, али само у сврху сузбијања криминалитета и заштите државне безбедности, а не и ван тога, поготово не у сврху пласирања тих података у најширу јавност", истиче Шабић.

У том контексту, како је навео, крајње је забрињавајуће што се у медијима појављује све већи број личних података и по закону иначе "нарочито осетљивих података" из медицинских досијеа или резултати полиграфског испитивања, садржаји исказа сведока.

Шабић је, будући да се његова овлашћења не односе на медије, подсетио да у њиховом етичком кодексу пише да "и уколико надлежни државни органи објаве податке који спадају у домен приватности починиоца или жртве, медији ту информацију не смеју да преносе".

Грешка државних органа не подразумева "дозволу" за кршење етичких принципа професије, истиче Шабић.

Поручио је да се од државних органа очекује много више, те да су они у обавези да покажу неупоредиво одговорнији однос према личним подацима грађана, што поред осталог подразумева и одговорност појединаца који се о те обавезе огреше.

Повереник подсећа да заштита података о здравственом стању не подразумева само генералну заштиту из Закона о заштити података, него и изричиту посебну заштиту из Закона о правима пацијената, а да је за надзор над спровођењем тог закона надлежно Министарство здравља.

Шабић упозорава да је појављивање личних података у јавности инкриминисано и Кривичним закоником који предвиђа да ће се службено лице које податке о личности који се прикупљају, обрађују и користе на основу закона, саопшти другом или употреби у сврху за коју нису намењени, казнити затвором до три године.

"Повереник наравно не треба и не може да замењује све надлежне органе у извршавању њихових надлежности и обавеза. Поготово не може да води кривичне поступке, то је посао који морају да раде за то законом предвиђени органи", истакао је Шабић.

Додаје да је управо зато индикативно и алармантно да и након многих поновљених упозорења повереника и више кривичних пријава које је поднео, нико још није процесуиран за кривично дело по овом Закону, а ни примера прекршајне и дисциплинске нема ни у изблиза задовољавајућој мери.

Шабић упозорава да досадашња пракса, коју назива компромитантном са становишта стандарда нормалног функционисања државе, а са становишта људских права зајамчених Уставом и законима велики и константан извор бројних озбиљних кршења, мора нужно престати без одлагања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се