Кохлеарни импланти спас за оштећени слух

У Београду у понедељак почиње Међународни научни скуп оториноларинголога, на којем ће једна од тема бити и резултати дугогодишње уградње такозваних кохлеарних импланта код деце са оштећеним слухом.

У Србији се, према проценама, годишње роди један до три промила деце са оштећењем слуха, од којих свако треће има тешко оштећење, које се успешно може отклонити уградњом имплантата.

Кохлеарни имплантат омогућава деци са тешким оштећењем слуха да чују и прихвате говорни језик.

Шестогодишњој Милици су у августу прошле године лекари у КЦС уградили импланте у оба уха.

Захваљујући новчаној помоћи грађана Миличиног родног Лајковца и запослених у "Колубари", она је могла да добије и други неопходни имплант.

"Њен фонд речи био је од седам до 10, сада је то већ проширена реченица, песмице, слова, сабира бројеве", каже Весна Чавловић, Миличина мама. 

Са кохлеарним имплантом се живи цео живот.

"Један од основних трендова на Западу је да се обострано угради имплант зато што деца много брже напредују у развоју говора", каже професор др Ненад Арсовић, директор ОРЛ клинике КЦС. 

Веома је важно да се тзв. скрининг обави у што ранијој фази, још у породилиштима, како би деца којој је можда потребна помоћ што пре добила адекватан третман.

"Идеално време је до две године. После уградње мора да иде рехабилитације деца са логопедима, да науче да слушају, па да науче да говоре", каже др Арсовић.

Кохлеарни имплант решава проблем и код одраслих који су изгубили слух након наученог говора.

Цена једног импланта, у зависности од модела, креће се од 15.000 до 20.000 евра.

Фонд за здравствено осигурање сноси трошкове набавке и уградње овог важног, али скупоценог помагала до 26.год.старости,али само једнострано - за једно уво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се