Све више донора, али и даље недовољно

Екипа РТС-а обишла пацијенте који су добили нове органа у Центру за трансплантацију Клиничког центра Војводине.

У Центру за трансплантацију Клиничког центра Војводине опоравља се четворо пацијената, који су добили нове бубреге, и двоје пацијената којима је урађена трансплантације јетре.

"Данас је 18 дан, нови живот, пуно сам захвална сам породици донора, јер је то био једини излаз за мене", каже Јудита Николић из Суботице, стара 58 година.

Педестогодишњем Браниславу Малевићу из Новог Сада трансплантација је урађена 22. новембра. Каже да се осећа више него добро.

"Осећам страховито велику захвалност и дивљење према породици донора, а исто тако и за лекарске екипе које су ми омогућиле пресађивање", каже Бранислава.

У овој установи је у последњих седам година, од почетка медијске кампање, урађено двоструко више трансплантација него за двадесет година, односно од 1986. године када је у тој установи урађена прва трансплантација бубрега, а то је и даље недовољно.

"Као што сам рекао и пре годину дана, треба променити закон, РФЗО мора да обезбеди стимулацију за све чланове тимова и мора да финансира све лекове потребне за трансплантацију и постоперативни период", каже доктор Милан Попов, координатор за трансплантацију КЦВ.

Координаторка за промоцију трансплантације Јелица Алагрић каже да се после недељне приче повећа број људи који се информишу где могу да потпишу донорске картице.

У Клиничком центру Војводине, од почетка године, разговарали су са 13 породица чијим члановима медицина више није могла да помогне. Девет је дало сагласност за трансплантацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се