Земунска касарна постаје градилиште

После вождовачког насеља "Степа Степановић" где је изграђено 4.500 станова, и у Земуну ће још једна напуштена касарна бити претворена у градилиште. На месту касарне "Алекса Дундић" у Београду ускоро почињу радови на изградњи стамбеног насеља.

После вишегодишњих преговора, Грађевинска дирекција Србије преузела је локацију и расписала конкурс за израду пројекта за рушење и уклањање постојећих објеката у касарни "Алекса Дундић".

Да би се још једна касарна искористила за изградњу, преговори су трајали три године. Директор Грађевинске дирекције Србије Небојша Шурлан каже да су касарну "Алекса Дундић" преузели од Министарства одбране крајем лета.

"Тренутно је у фази израде урбанизма за ту и за остале локације у Земуну и очекујемо усвајање тог урбанизма почетком године тако да неке наше процене су да би свакако следеће године кренули са пројектовањем", каже Шурлан.

За локацију некадашње касарне "Степа Степановић" војска је добила око 900 станова. Остале је Грађевинска дирекција продала, а остало је још мање од 200 станова.
Нови пројекат ће помоћи грађевинској индустрији, као и на изградњи насеља Степа Степановић где је било упослено 30 хиљада радника.

"Овај потез за почетак ће ангажовати што директно што индиректно око 12.000 људи који ће радити на том пројекту. Држава ће имати користи од тога а станови пошто су типски биће знатно јефтинији него када се ради индивидуална стамбена изградња", каже Горан Родић из Грађевинско-индустријска комора Србије. 

Пореска управа проценила је вредност касарне на 11,5 милиона евра. За њу је Грађевинска дирекција Србије уступила Министарству одбране 120 станова.

На простору од око 6,5 хектара моћи ће да се гради око хиљаду станова. И док неколико десетина војних објеката у Србији стоји празно и пропада око 12.500 припадника војске чека на стан.

Домови војске и касарне размењени су за станове у Пироту, Лесковцу, Параћину, Горњем Милановцу, Врању, Новом Саду.

Братислав Гашић, министар одбране каже да ће у 2015. години, стамбено збринути 963 припадника Министарства одбране и Војске Србије. 

"За потребе субвенционисаног кредитирања запослених у систему одбране опредељена су и додатна новчана средства Владе у износу од 200 милиона динара, што укупно у овој години износи 700 милиона динара", каже Гашић. 

Мастер планом из 2006. године више од 500 објеката које војска не користи предвиђено је за продају, продато је мање од стотину. Остали углавном пропадају.

Према неким проценама имовина коју војска не користи вреднија је од милијарду евра.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се